Valikko 

Blogi

Tuusulalaisen yhdeksäsluokkalaisen Malla Honkosen ajatuksia TET-jaksoistaan eduskunnassa

 

Maanantai 23.5.

Olin nyt toista kertaa TET-harjoittelussa eduskunnassa. Maanantaina Pikkuparlamentille saapuminen ei tuntunutkaan yhtään niin jännittävältä, kuin edellisellä kerralla. Tiesi, että siellä on jo muutamia entuudestaan tuttuja ihmisiä. Tiesi myös miten hommat eduskunnassa pyörii, eikä kaikki tullut uutena. Ensiksi kävimme Saara-Sofian avustajan, Jutan, kanssa hakemassa kulkukortit ja aterialipukkeet, ja sen jälkeen tartuimme töihin. Aloitin päivittämällä kalenteria Saara-Sofian tapaamisista, puhetilaisuuksista yms. ja selasin myös läpi muutaman sanomalehden. Päivän isoin työ oli aloittaa tutustuminen Vantaan kaupungin Yhteinen pöytä –hankkeeseen, jossa hävikkiruoka ohjataan vähävaraisille. Hanke toimii ihmisten, ilmaston ja luonnonvarojen puolesta, ja tukee näin myös kiertotaloutta. Tähän hankkeeseen oli todella kiinnostavaa perehtyä.

Tiistai 24.5.

Tiistaiaamuna saavuin Pikkuparlamentille yhdeksän aikoihin ja aloin suoraan jatkamaan muistiinpanoja Yhteinen pöytä –hankkeesta. Muistiinpanojen valmistuttua aloin tutustua vastaavalla tavalla ennaltaehkäisyyn SOTE-uudistuksessa. Se oli vähän haasteellisempi aihe ja vaati myös paljon taustatyötä. Aiheesta ei ollut syntynyt kovin paljoa keskustelua, mutta tärkeitä asioita nousi esille. Varhainen tuki ja palveluiden oikea-aikainen saanti olisi turvattava. Lisäksi tietoisuutta olisi lisättävä. Perheiden pitäisi saada laajasti tietoa erilaisista saatavilla olevista tukimuodoista, vaikka tarvetta niille ei olisikaan perheessä vielä muodostunut. Tarve avulle saattaa muodostua milloin hyvänsä, eikä silloin viimeistä energiaansa haluaisi kuluttaa tiedonhakuun.

Keskiviikko 25.5.

Tämä aamu alkoi vähän rennommin lehtiä lukien. Lukusalista suuntasimme avustajabriefiin. Tämän jälkeen saatoin Yhteinen pöytä –projektin loppuun kirjoittamalla valtuustoaloitteen aiheesta Turun kaupungille. Itse pidän kirjoittamisesta todella paljon, joten tällaiset kirjoitusprojektit olivat enemmän kuin mieluisia! Keskiviikkona tuli käytyä myös IT-tuessa vaihtamassa Samsungin laturi iPhonen laturiin. Tämä keikka oli paljon kiinnostavampi kuin miltä kuulostaa – tulihan nähtyä mm. Juha Sipilä ja Timo Soini!

Torstai 26.5.

Torstaiaamu oli vähän erilainen. Menimme aamukahveille Saara-Sofian ja Jutan kanssa, ja juttelimme vähän kaikesta. Kahvittelun jälkeen aloin työstämään Turun kaupungille toistakin valtuustoaloitetta, tällä kertaa kaupunkipyöristä. Siinä ohella lueskelin kiertotaloudesta ja kirjasin ylös tärkeitä pointteja aiheesta. Edellisellä TET-jaksolla olin myös tutustunut kiertotalouteen. Itselle eniten siitä mieleen on jäänyt kuluttajien suuri merkitys. Kulutustottumuksien ohjaaminen ympäristöystävällisiin valintoihin on tärkeää. Luonnonvarat hupenevat kokoajan, ja jossain vaiheessa kiertotalouteen siirtyminen tulee välttämättömäksi. Miksi emme siirtyisi siihen jo nyt?

Perjantai 27.5.

Viimeinen päivä TET-jaksoa. Perjantain suurin projekti on juurikin tämän blogitekstin kirjoittaminen. Lisäksi luen vielä kiertotaloudesta. Torstain sää oli harmaa ja sateinen, mutta nyt aurinko jo paistaa. Yleisesti ottaen tällä viikolla säät ovat olleet todella suotuisia. Itselläkin on heti paljon energisempi ja pirteämpi olo, kun ulkona on kesäsää.

Molemmat TET-jaksot ovat olleet todella opettavaisia, ja olen todella viihtynyt työtehtävieni parissa. Eniten positiivisesti on yllättänyt ilmapiiri! Vaikka turvajärjestelyt ovat tiukkoja, ihmiset huoliteltuja ja tunnelma arvokas, ovat ihmiset kuitenkin todella ystävällisiä ja hauskoja. On ollut helpottavaa huomata, että hei, loppupeleissä kansanedustajatkin ovat ihan tavallisia ihmisiä. Kaikki heistä ovat erilaisia persoonia näkemyksineen ja tavoitteineen. TET-jaksot ovat muokanneet minuakin ihmisenä – olen saanut lisää itsevarmuutta ja näkemykseni politiikan maailmasta on avartunut huomattavasti!

Usein olen itse törmännyt haukkuihin, että kansanedustajat tekevät surkeita päätöksiä. Unohduksiin jää, että eduskunnassahan toimitaan ikään kuin kansan peilinä. Kukaan kansanedustaja ei pysty päätöksiä ja muutoksia tekemään yksin.

Valitettavan usein olen myös huomannut, että meillä suomalaisilla on tapana sulkea silmänsä asioilta. Ajatellaan, että ongelmat eivät koske juuri itseään, joten niillä ei ole mitään väliä. Tai sitten ajatellaan, että ei tällainen yksi pieni ihminen pysty mihinkään kuitenkaan vaikuttamaan. Luulen, että näiden takia Kokoomus saatetaan kokea jyräävänäkin puolueena. Kokoomuksella on tavoitteensa, joiden eteen toimitaan. Turhat voivottelut jätetään pois ja asioita katsotaan suoraan silmiin. Kaikki on kiinni asenteista.

Kokonaisuudessaan olen päässyt tutustumaan tähän työhön todella monipuolisesti. Valtuustoaloitteiden ja kiertotalouden lisäksi tutuksi ovat tulleet myös mekkojen vieminen pesulaan ja joulukorttien kirjoittaminen – työhön on siis todella tutustuttu ihan joka kantilta! Itse olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, ja täällä kiinnostus on vain vahvistunut. Olen saanut perehtyä asioihin, joista olen aidosti kiinnostunut. Lisäksi olen saanut todella arvokasta työkokemusta ja tutustunut ihaniin ihmisiin. (Sokkeloisissa käytävissä en tosin ole vieläkään oppinut suunnistamaan…)

Tällaiset ovat niitä kokemuksia, joista säilyy muistot vielä pitkään mukana. Tositosi iso kiitos Saara-Sofialle, Jutalle ja koko eduskunnan väelle!

Malla Honkonen

 

13295185_10154273185712375_1467400088_n

 

Kiitos vierailustasi Malla! Ilo seurata näin skarpin ja fiksun nuoren työskentelyä. Kiitos kovasti avusta, aurinkoista kesää ja tsemppiä syksyllä alkaviin lukio-opintoihin!
– Saara-Sofia