Valikko 

Saara-Sofia

Olen vuonna 1986 syntynyt kansanedustaja, järjestöjohtaja ja perheenäiti. Puolisoni Sami työskentelee yrittäjänä ja perheemme asuu Hirvensalon saarella Turussa. Aktiivisen lapsiperheen arjen ja hektisen työelämän yhdistäminen sekä matkustaminen kahden kaupungin välillä ovat tulleet tutuksi viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana työskennellessäni Eduskunnassa.

Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri (KTM, kansainvälinen liiketoiminta) sekä filosofian maisteri (FM, tulevaisuuden tutkimus). Opinnoissani korostuivat samat aiheet, jotka olen pitänyt mukanani myös vaikuttamistyössäni: kestävä kehitys, yhteiskuntavastuu, kansainvälisyys.

Ennen kansanedustajaksi tuloa olen työskennellyt mm. markkinointitehtävissä elintarviketeollisuudessa, poliittisissa tehtävissä eduskunnassa, hyväntekeväisyystyössä TYKSin lastenklinikan potilaiden hyväksi, sekä perustamassani yrityksessä.

Mukaan politiikkaan

Politiikkaan lähdin mukaan liikunnan ja urheilun kautta. Toimin useamman kauden perinteikkään yleisseuran, Turun Riennon, puheenjohtajana. Seurajohtajuuden myötä sain luottamusta valtakunnallisilta urheilupolitiikan paikoilta ja pari vuotta myöhemmin minua pyydettiin ehdolle kuntavaaleihin.

Tarkan pohdinnan jälkeen päätin tarttua haasteeseen ja tulinkin valituksi Turun kaupunginvaltuustoon ensikertalaiselle mainiolla äänimäärällä. Liikuntataustani vuoksi minulle tarjottiin liikuntalautakunnan puheenjohtajan paikkaa. Vuoden 2012 kuntavaaleissa sain yli tuhat ääntä ja toimin mm. kaupunginhallituksen jäsenenä. Sittemmin olen päässyt hoitamaan monia luottamustehtäviä rakkaan kotikaupunkini ja koko Varsinais-Suomen hyväksi. Tarkemmin pääset tutustumaan menneisiin ja nykyisiin tehtäviini täällä.

Matka kansanedustajaksi

Vuonna 2011 olin ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa. Sain lähes 4000 ääntä, mikä oli nuorelle ensikertalaiselle hieno tulos. Olin omalla listallani viidennellä sijalla, ensimmäisenä neljän istuvan kansanedustajan jälkeen. Valitettavasti menetimme Varsinais-Suomessa yhden paikan ja jäin varakansanedustajaksi. Eduskuntavaalit olivat joka tapauksessa hieno kokemus.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa pitkäaikainen haaveeni toteutui, kun minut valittiin kansanedustajaksi 4625 äänellä! Työni eduskunnassa sai jatkoa vuonna 2019, kun minut valittiin toiselle kaudelle. Tulin ilokseni valituksi myös kolmannelle kaudelle vuonna 2023. Sain yli 2000 ääntä lisää verrattuna edellisiin eduskuntavaaleihin.

Poliittisen urani aikana olen huomannut, että minulle tärkeät teemat tarvitsevat puolustajiaan. Kehitys ei ole niin lineaarista, kuin vielä 2010-luvun alussa vaikutti. Tasa-arvo, ihmisoikeudet, kestävä kehitys ja demokratia ovat aiheita, joiden olemme huomanneet ottavan helposti myös takapakkia. Vaikuttamistyötä siis tarvitaan – ehkä enemmän kuin koskaan. Haluan olla viemässä näitä teemoja eteenpäin ja muuttamassa tulevaisuutta paremmaksi. Eduskunta on siihen oikea paikka.

Politiikka edellyttää pitkäjänteistä työtä. Vaikuttamiseen kuuluu toisinaan turhautumista, mutta onneksi silloin tällöin myös tärkeitä onnistumisia. Ilmastonmuutos ei ole enää marginaaliryhmän puheenaihe ja olen iloinen voituani omalla työlläni vaikuttaa esimerkiksi Itämeren suojelun etenemiseen niin alueellisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti. Monissa kunnissa on tartuttu tavoitteeseen lasten harrastustakuun toteuttamisesta ja nyt mallia edistetään valtakunnallisesti. Aloitteeni kilpailukieltosopimuksien karsimiseksi eteni lopulta lainsäädännöksi. Politiikassa kukaan ei saa tavoitteitaan yksin päätöksiksi, joten olen ollut aktiivinen lukuisten puoluerajat ylittävien ryhmien ja aloitteiden käynnistämisessä ja vahvistamisessa Eduskunnassa.

Eduskuntatyöni ohella toimin strategisen johdon tehtävissä lukuisissa valtakunnallisissa järjestöissä ja yhtiöiden hallituksissa. Täällä pääset tutustumaan tarkemmin aikaisempiin ja nykyisiin tehtäviini.

Taustastani ja luottamustoimistani löydät lisää tietoa myös LinkedIn –profiilistani.

Valokuviani on ladattavissa kokoomuksen kuvapankista.