Valikko 

Saara-Sofia

Olen 36-vuotias kansanedustaja, järjestöaktiivi ja kunnallispoliitikko. Valmistuin vuonna 2010 kauppatieteiden maisteriksi (KTM) Turun yliopistoon kuuluvasta Turun kauppakorkeakoulusta. Pääaineenani opiskelin kansainvälistä liiketoimintaa, jonka lisäksi painotin opinnoissani vahvasti kestävää kehitystä, yhteiskuntavastuuta ja yritysviestintää. Opintoihini sisältyy neljä ulkomaanjaksoa: työharjoittelu Tanskassa sekä opiskelijavaihdot Jordaniassa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa.

Vuonna 2018 sain työn ohessa viimeisteltyä toisen maisteritutkinnon kansainvälisestä tulevaisuuden tutkimuksen maisteriohjelmasta ja sen myötä valmistuin myös filosofian maisteriksi (FM). Halusin pitää kiinni siitä, että opiskeluun suunnattu aika ei ole pois päivätyöstäni tai perheeltäni. Siksi toisen maisteritutkinnon opinnot ovat valmistuneet pääasiassa yötöinä. Aiheet tulevaisuuden tutkimuksen opinnoissa ovat kuitenkin ihan samoja, joiden kanssa painin työssäni kansanedustajana joka päivä, ja siten työn ohessa opiskelu on valvotuista öistä huolimatta palkinnut tuomalla uusia näkökulmia työhön.

Ennen kansanedustajaksi tuloa olen työskennellyt mm. markkinointitehtävissä elintarviketeollisuudessa, poliittisissa tehtävissä eduskunnassa, hyväntekeväisyystyössä TYKSin lastenklinikan potilaiden hyväksi, sekä perustamassani yrityksessä.

Mukaan politiikkaan

Politiikkaan lähdin mukaan liikunnan ja urheilun kautta. Toimin useamman kauden perinteikkään yleisseuran, Turun Riennon, puheenjohtajana. Seurajohtajuuden myötä sain luottamusta valtakunnallisilta urheilupolitiikan paikoilta ja pari vuotta myöhemmin minua pyydettiin ehdolle kunnallisvaaleihin.

Tarkan pohdinnan jälkeen päätin tarttua haasteeseen ja tulinkin valituksi Turun kaupunginvaltuustoon ensikertalaiselle mainiolla äänimäärällä. Liikuntataustani vuoksi minulle tarjottiin liikuntalautakunnan puheenjohtajan paikkaa. Vuoden 2012 kuntavaaleissa olin ehdolla toiselle kaudelle ja kaupunkilaisilta saamani luottamus ylitti jälleen kaikki odotukset. Yli tuhannella äänellä nousin Kokoomuksen listalla neljänneksi ja olin listan ensimmäinen nainen. Toimin toisen valtuutettukauteni aikana kaupunginhallituksen jäsenenä. Nyt olen kolmatta kauttani kaupunginvaltuutettuna ja toimin maakuntavaltuuston varapuheenjohtajana.

Matka kansanedustajaksi

Vuonna 2011 olin ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa. Sain lähes 4000 ääntä, mikä oli nuorelle ensikertalaiselle hieno tulos. Olin omalla listallani viidennellä sijalla, ensimmäisenä neljän istuvan kansanedustajan jälkeen. Valitettavasti menetimme Varsinais-Suomessa yhden paikan ja jäin varakansanedustajaksi. Eduskuntavaalit olivat joka tapauksessa hieno kokemus.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa pitkäaikainen haaveeni toteutui, kun minut  valittiin kansanedustajaksi 4625 äänellä! Vaikuttamistyö on minulle luontaista. Haluan olla muuttamassa maailmaa parempaan askel kerrallaan ja eduskunta on siihen oikea paikka.

Kuten ajalla on tapana, ovat vuodet eduskunnassa menneet nopeasti ja vaalikausi lähenee loppuaan. Työtä on tehty hartiavoimin ja moni asia on edistynyt aktiivisen vaikuttamisen kautta. Olen erityisen mielissäni siitä, että monista minulle tärkeistä teemoista puhutaan nyt kauden päätteeksi yhä vahvemmin äänenpainoin. Lasten harrastusmahdollisuudet, työelämän tasa-arvo, Itämeren suojelu, ilmastonmuutos ja kestävän kehityksen vieminen talousarvioon ovat aiheita, joista puhutaan nyt marginaalin sijaan laajemmilla areenoilla. Sillä on merkitystä.

Toiveenani on, että saan jatkaa työtäni kansanedustajana tulevillakin vaalikausilla. Vaikka töitä on tehty väsymättä, on moni asia vielä kesken.

Vapaa-ajallani joogaan, lenkkeilen ja luen. Perheeseeni kuuluu yrittäjänä toimiva aviomies Sami, 2013 ja 2017 syntyneet tyttäremme, sekä enkelipoika.

Taustastani ja luottamustoimistani löydät lisää tietoa myös LinkedIn –profiilistani.