Valikko 

Blogi

Turkistarhauskiellot etenevät Euroopassa vaan eivät Suomessa

Julkaistu 4.10.2019

Tänään 2.10. vietetään kansainvälistä Eläinten päivää, jonka vietto on aloitettu jo lähes 90 vuotta sitten. Eläinten päivästä alkaa myös valtakunnallinen Eläinten viikko meillä Suomessa.

Kokoomuksen periaateohjelman mukaan sivistykseen kuuluu myös ympäristöstä huolehtiminen ja eläinten hyvä kohtelu. Eläimillä ja luonnolla on ihmisen tarpeista riippumaton arvo itsessään.

Viime kaudella tavoitteena oli valmistella maailman parasta eläinlakia – laki eläinten hyvinvoinnista. Valitettavasti tästä tavoitteesta jäätiin. Erityisen vaikeita tuntuivat olevan tuotantoeläinten hyvinvointiin liittyvät parannukset.

Suomalaisen eläintuotannon toimintaedellytysten turvaaminen ja eläinten hyvinvoinnin edistäminen vaikuttivat olevan vaikeita tavoitteita sovitettavaksi samaan lakiin. Tämä jäi näkymään esityksessä varsin pitkinä siirtymäaikoina ja lukuisina poikkeuksina eläinten hyvinvointia edistäviin kirjauksiin. Henki oli, että tuottajia pyritään kannustamaan uudistuksiin vapaaehtoispohjalta varsinaisten kieltojen sijasta.

Tällä kaudella eläinsuojelulain päivitys on jälleen työn alla. Nyt erityinen huoli kohdistuu turkistarhaukseen, sillä hallitusohjelmassa ei ole turkistarhaukseen liittyviä linjauksia lainkaan. Tätä ihmettelin jo kesällä. On ollut yllättävää, ettei hallitusohjelmaan ole nostettu tätä aihetta, vaikka erityisesti vihreät ja vasemmistoliitto ovat puhuneet siitä aikaisemmin ponnekkaasti. Turkistarhauksesta ei ole saatu hallitusohjelmaan kirjausta edes selvityksestä.

Turkistarhaus tulisi mielestäni Suomessa riittävällä siirtymäajalla kieltää, kuten monessa Euroopan maassa on jo tehty. Yhä useampi valtio kieltää turkistarhauksen samalla kun esimerkiksi yhä useampi muotitalo kieltäytyy turkisten käytöstä tuotteissaan. Siksi mielestäni olisi alan toimijoiden edun mukaista, että turkistuotannon tulevaisuudennäkymistä laadittaisiin riippumaton selvitys. Samassa yhteydessä olisi luontevaa tarkastella esimerkiksi näkymiä mahdollisiin sukupolvenvaihdoksiin. Koska kyseessä on paikallisesti merkittävä elinkeino, on tärkeää ja vastuullista huolehtia siitä, että turkistarhaajat saavat tarvittavan tuen uuteen elinkeinoon siirtyessään.