Valikko 

Blogi

Asunnottomuuden poistamiseksi on tehtävä monialaista työtä

Julkaistu 17.10.2018

Tänään vietetään kansainvälisesti YK:n köyhyyden poistamisen päivää ja Suomessa asunnottomien yötä. Asunnottomuuteen on yleensä monta syytä ja asunnottomuutta on erilaista. Yhtä kaikki jokaisella tulisi olla oikeus asuntoon.

Asunnottomuuden takana on yleensä moninaisia syitä. Asunnottomuutta on myös erilaista. Suomessa valtaosa asunnottomista majoittuu sukulaisten tai tuttujen luona. Liian moni kuitenkin on riippuvainen hätämajoitusjärjestelyistä tai jopa viettää yönsä taivasalla.

Joka tapauksessa asunnottomuus vaikeuttaa elämässä eteenpäin pääsyä, riippumatta siitä onko pään päällä öisin katto vai ei. Esimerkiksi työnhaku on vaikeaa ilman omaa osoitetta.

Olen erityisesti huolissani tilanteesta Turussa. Asunnottomuus on yleisesti Suomessa vähentynyt, mutta Turussa asunnottomien määrä on kasvanut. Tuoreimpien lukujen mukaan Turussa oli viime vuonna noin 450 asunnotonta, joista yli 100 on nuoria. Asunnottomien määrä on vuodessa kasvanut neljänneksellä. Vertailun vuoksi: nämä luvut ovat puolta suurempia kuin esimerkiksi Tampereella.

Asunnottomuuteen ei ole yhtä selkeää syytä, eikä siksi myöskään yhtä selkeää ratkaisua. Meidän täytyy tehdä asuntopolitiikkaa, joka mahdollistaa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen lisäämisen. Uudisrakentamisen lisäksi tilannetta voitaisiin parantaa esimerkiksi välivuokrausmallilla, jonka käyttöönottoa ehdotin pari vuotta sitten. Lule lisää täällä.

Lisäksi meidän pitää jatkaa työtä syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Asunnottomuuden taustalla voi olla ja asunnottomuus edesauttaa esimerkiksi päihdeongelmia, ylivelkaantumista tai sairautta. Näihin asunnottomuuden juurisyihin tai seurauksiin tarvitaan myös ratkaisuja.