Valikko 

Blogi

Välivuokramalli käyttöön myös Turussa

Julkaistu 6.10.2016

 

Ympäristöministeriön asettama työryhmä teki tammikuussa ehdotuksen lisätä vuokra-asuntotarjontaa yksityisiltä vuokranantajilta. Ehdotuksen mukaan välivuokrauksella voitaisiin saada vuokra-asuntoja nopeasti tarjolle, sillä siinä hyödynnetään olemassa olevaa asuntokantaa. Välivuokramallissa Y-Säätiö ja kaupungit takaavat vuokranmaksun vuokranantajalle. Järjestely hyödyttää kaikkia osapuolia, sillä asunnontarvitsija löytää kohtuuhintaisen kodin ja kunnat saavat helpotusta asuntopulaan. Välivuokramallin pilotti on tällä hetkellä käynnissä Espoossa ja kokemukset ovat rohkaisevia.

 

Välivuokraus olisi mielestäni erittäin hyvä tapa lähteä ratkaisemaan asumiseen liittyviä ongelmia. Tällä hetkellä ARA-asuntojen kysyntä on suurta varsinkin isommissa kaupungeissa. Näistä asunnoista on pulaa, mutta yksityisiä vuokra-asuntoja olisi saatavilla paremmin. Välivuokramalli tuo lisää vaihtoehtoja asumiseen.

 

Kaupungistuminen, työperäinen maahanmuutto ja turvapaikanhakijoiden määrän lisääntyminen tulevat vääjäämättä vaatimaan toimenpiteitä asuntopolitiikassa. Asuntopolitiikka pitää ottaa huomioon tärkeänä osana onnistunutta maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden kotoutumista. Tällä hetkellä asuinalueiden eriytyminen on vain syventynyt. Ottamalla mukaan yksityiset vuokranantajat saadaan torjuttua tehokkaasti segregaatiota, sillä yksityisiä vuokra-asuntoja on laajasti joka puolella asuntokantaa.

 

Välivuokramallilla saadaan ratkaisuja myös nuorten asunnottomuuden torjumiseen. Työssä nuorten asunnottomuuden ehkäisemiseksi tarvitaan kaikki keinot käyttöön. Espoon kokeilu on tuonut useille asunnottomuusuhan alla olleille nuorille asunnon ja mahdollisuuden saada elämästä paremmin kiinni. Asunnolla on esimerkiksi tärkeä vaikutus mahdollisuuteen työllistyä.

 

Välivuokramalli tulisi ottaa pikaisesti käyttöön myös Turussa. Valmistelen parhaillaan asiasta valtuustoaloitetta.