Valikko 

Blogi

Yhteistoimintalakia uudistetaan työllistämisen esteiden poistamiseksi ja kasvuedellytysten vahvistamiseksi

Julkaistu 24.4.2025

Yhteistoimintalain uudistaminen on keskeinen osa kokonaisuutta, jolla hallitus haluaa uudistaa työelämän lainsäädäntöä Suomessa. Yhteistoimintalain uudistamisen tavoitteena on poistaa työllistämisen esteitä ja vahvistaa erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten toiminta- ja kasvuedellytyksiä.

Tämä on tärkeää, koska Suomi tarvitsee kipeästi kasvua. Yritysten mahdollisuudet investoida, työllistää ja kehittää toimintaansa ovat suoraan sidoksissa siihen, millaisessa toimintaympäristössä ne toimivat. Siksi hallitus panostaa nyt työelämälainsäädännön ajanmukaistamiseen.

Yhteistoiminnan käytännöt vaihtelevat suuresti yritysten koon, rakenteen ja tilanteen mukaan. Pienemmissä yrityksissä yhteistyö henkilöstön kanssa on usein epämuodollisempaa, eikä tiukka sääntely aina palvele tarkoitustaan. Nyt tehtävillä muutoksilla parannetaan yritysten kykyä reagoida muutostilanteisiin nopeasti ja kevennetään hallinnollista taakkaa erityisesti pienempien yritysten osalta. Hallinnollisten kustannusten arvioidaan alenevan näiden muutosten myötä vuosittain yli 33 miljoonalla eurolla, mikä on merkittävä helpotus monille työnantajille.

Yhteistoimintalain uudistaminen etenee kahdessa vaiheessa. Eilen eduskunta hyväksyi täysistunnossaan ensimmäisen vaiheen, joka painottuu neuvottelumenettelyjen joustavoittamiseen ja yritysten hallinnollisen taakan keventämiseen. Toisessa vaiheessa tarkastellaan henkilöstön hallintoedustusta koskevaa sääntelyä. Tätä osuutta varten on valmistunut selvityshenkilön raportti, jonka pohjalta kehittämisehdotuksia on arvioitu. Osana eilen valmistunutta puoliväliriihikokonaisuutta hallitus päätti vahvistaa henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia yrityksissä. Jatkossa yli sadan hengen yrityksissä nimetään henkilöstön edustaja hallitukseen tai johtoryhmään.

Uudistuksen valmistelussa on kuultu laajasti sidosryhmiä eri näkökulmista. Kuulemiset ovat olleet kattavia ja niiden pohjalta on saatu arvokasta tietoa lain kehittämiseen. Lopputuloksena on mietintö, joka pohjautuu monipuoliseen asiantuntemukseen ja huolelliseen harkintaan.

Yhteistoimintalain uudistus on osa suurempaa kokonaisuutta, jolla rakennetaan kannustavampaa työelämää ja luodaan edellytyksiä talouden kasvulle.