Valikko 

Blogi

Vi stödjer finländarnas ekonomiska kunnande och en kultur där ägande uppmuntras

Julkaistu 31.5.2024

Målet för statsminister Petteri Orpos regering är att förbättra möjligheterna till förmögenhet för alla finländare. Som ett led i detta är det viktigt att främja finländarnas förståelse för möjligheterna och riskerna med att spara och investera.

Regeringens mål är att genomföra ett nationellt projekt om ekonomiskt kunnande, som syftar till att göra finländarna till den ekonomiskt mest kompetenta nationen i världen. Tanken är att stärka undervisningen i ekonomiska färdigheter på alla utbildningsnivåer. Att hantera sin egen ekonomi och vara uthållig ger både trygghet och frihet.

Dessutom vill regeringen förbättra småinvesterarnas ställning. Vi skapar en drivfjäder för långsiktigt sparande och investeringar. Regeringen vill göra det möjligt för allt fler finländare att bli välbärgade och göra egna val.

Det här handlar också om jämlikhet. Rikedom är generellt mer koncentrerad hos män. Brist på eget sparande och investeringar kan också öka risken för ekonomiskt våld.

Att komma igång med att investera är det viktigaste steget. Att börja kräver inga stora summor pengar, och det är möjligt även med en liten summa.

I Finland infördes på initiativ av Samlingspartiet ett aktiesparkonto under Juha Sipiläs valperiod. Från början av 2024 höjdes aktiesparkontots maximala investeringsgräns till 100 000 euro i enlighet med den politiska linjen i Orpos regeringsprogram. Jag anser att detta är en välkommen förändring. Människor ska kunna investera sina egna pengar utan konstgjorda begränsningar. Finländarna har tagit emot aktiesparkontot väl.

Regeringen utreder också möjligheten att genomföra ett aktiesparkonto för nyfödda, där staten skulle skänka de första investeringarna till nyfödda finländska barn.

I det här fallet skulle den möjliga investeringsperioden bli lång och det skulle vara möjligt att dra nytta av effekten av ränta på ränta under lång tid. Samtidigt är det viktigt att notera att alla investeringar alltid innebär risker.

Din egen investeringsverksamhet kan också uppmuntra dig att följa finansiella nyheter och samhälleliga fenomen bredare, både i Finland och i hela världen.

Det finns många möjligheter att investera och när du gör dina egna val har du möjlighet att betona dina egna intressen och värderingar.