Valikko 

Blogi

Tuetaan suomalaisten talousosaamista ja omistamisen kulttuuria

Julkaistu 31.5.2024

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen tavoitteena on parantaa kaikkien suomalaisten vaurastumisen mahdollisuuksia. Osana sitä on tärkeää edistää suomalaisten ymmärrystä säästämisen ja sijoittamisen mahdollisuuksista sekä riskeistä. 

Hallituksen tavoitteena on toteuttaa talousosaamisen kansallinen hanke, joka tähtää siihen, että suomalaiset olisivat maailman talousosaavin kansa. Taloustaitojen opetusta on tarkoitus vahvistaa kaikilla koulutusasteilla. Oman talouden hallinta ja pitkäjänteisyys tuovat sekä turvaa että mahdollistavat vapauksia.

Lisäksi hallitus haluaa parantaa piensijoittajien asemaa. Luomme kannustimia pitkäaikaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen. Hallitus haluaa mahdollistaa yhä useammalle suomalaiselle vaurastumisen ja omannäköisten valintojen tekemisen. 

Tämä on myös tasa-arvoteko. Varallisuus on yleisesti keskittynyt enemmän miehille. Omien säästöjen ja sijoitusten puute voi myös lisätä taloudellisen väkivallan riskiä. 

Sijoittamisessa aloittaminen on tärkein askel. Aloittaminen ei vaadi isoja rahasummia, vaan alkuun on mahdollista päästä pienelläkin summalla.

Suomessa otettiin kokoomuksen aloitteesta käyttöön osakesäästötili Juha Sipilän hallituskaudella. Vuoden 2024 alusta alkaen osakesäästötilin maksimisijoitusrajaa korotettiin 100 000 euroon Orpon hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti. Pidän tätä tervetulleena muutoksena. Ihmisten tulee voida sijoittaa omia rahojaan ilman keinotekoisia rajoituksia. Suomalaiset ovatkin ottaneet osakesäästötilin hyvin vastaan.

Orpon hallitus selvittää myös mahdollisuutta toteuttaa vastasyntyneiden osakesäästötili, jonne valtio lahjoittaisi vastasyntyneille suomalaisille lapsille ensisijoitukset. Tällöin mahdollinen sijoitusaika olisi pitkä, ja korkoa korolle -ilmiöstä olisi mahdollista hyötyä pitkän aikaa. Samalla on tärkeä huomioida, että kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riskejä.

Oma sijoitustoiminta voi kannustaa seuraamaan myös laajemmin talousuutisia ja yhteiskunnan ilmiöitä niin Suomen kuin koko maailmankin tasolla. Sijoittamiseen on monia mahdollisuuksia ja omia valintoja tehdessään on mahdollisuus painottaa omia kiinnostuksen kohteitaan ja arvojaan.