Valikko 

Blogi

Venäjän varjolaivasto on uhka myös ympäristölle

Julkaistu 29.1.2025

Hangossa on tapahtunut ympäristövahinko!

Hangossa rannat ovat pitkältä matkalta peittyneet toistaiseksi tuntemattomaan valkoiseen raemaiseen möhnään. Syytä ei vielä tiedetä, mutta yksi epäily koskee alusten jätevesiä.

Ei ole myöskään vielä tietoa, mikä taho on Hangon ympäristövahingon takana. Olen kuitenkin viime aikoina ollut hyvin huolestunut kasvavasta ympäristövahinkojen riskistä liittyen Venäjän varjolaivastoon.

Itämeri on jo lähtökohtaisesti hyvin herkkä ja todella kuormittunut. Venäjän varjolaivasto aiheuttaa kaiken muun päälle megalomaanisen uhan vaarallisista ympäristövahingoista.

Rantoja yritetään siivota tulevien päivien aikana. Vahamaisten rakeiden poistaminen luonnosta on työlästä ja mukaan on etsitty myös vapaaehtoisia.

Onneksi saimme neuvoteltua hallitusohjelmaan rahtialusten jätevesikiellon!

Uusi laki astuu voimaan Suomen aluevesillä tulevana kesänä. Lain myötä laivat eivät enää saa päästää jätevesiään herkkään mereemme. Rahtilaivoilla on nimittäin ollut tapana laskea jätevetensä suoraan mereen.

Uudella lailla pyritään vähentämään Itämeren kuormitusta ja rehevöitymistä ja se on ensimmäinen laajasti jätevesiä kieltävä lainsäädäntö maailmassa.

Myös kansainvälistä sääntelyä tarvitaan!

Aluevesien- ja kansainvälisten vesien sääntely eroavat keskeisesti toisistaan. Aluevesillä valtiot voivat säätää omia sääntöjään ja valvoa niitä tiukemmin. Tilanne on monimutkaisempi kansainvälisillä vesillä, koska ne kuuluvat useiden valtioiden toimivallan alaisuuteen.

Kansainväliset säännökset asettavat puitteet merialueiden suojelulle, mutta valvonnan ja täytäntöönpanon osalta tilanne on usein haasteellinen. Vaikka lainsäädäntö tuskin Venäjän varjolaivastoa kiinnostaa, on se silti tärkeää.

Voimaan tuleva jätevesikielto on tärkeä askel Itämeren suojelussa, mutta se ei yksin riitä. Kansainvälinen yhteistyö ja sääntely ovat välttämättömiä, jotta uhat ympäristövahingoista voidaan minimoida.