Valikko 

Blogi

Kolme nostoa Euroopan neuvoston istunnosta

Julkaistu 4.2.2025

Euroopan neuvoston yleisistunto kokoontui Strasbourgissa viime viikolla. Toimin neuvostossa Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtajana ja vaikutan oikeudellisia asioita ja ihmisoikeuksia käsittelevässä komiteassa. Alla keskeiset nostot tämänkertaisesta täysistunnosta:

Ukraina tarvitsee täyden tukemme!

Ihmisoikeuksien, oikeusvaltion ja demokratian puolustaminen on keskeistä toipumisen ja vakauden kannalta niin Ukrainassa kuin koko Euroopassa. Sodan lopputulos vaikuttaa kaikkien meidän turvallisuuteemme. Siksi Euroopan maiden tulee jatkaa ja vahvistaa Ukrainan tukemista yhtenäisenä. Tämä on lähitulevaisuutemme kannalta kaikkein keskeisin tavoite. Ukrainaan voi olla mahdollista saada lähikuukausien aikana tulitauko ja sen kautta rauhanneuvottelut käyntiin, mutta tämän on tapahduttava Ukrainan kannalta reilulla tavalla. Siksi vahva tuki Ukrainalle on ensisijaista. 

Euroopan turvallisuustilanne on tällä hetkellä erittäin epävarma ja huolestuttava. Ukrainan tukemisen lisäksi meidän on vahvistettava sekä omaa puolustustamme että Euroopan yhteistä puolustusteollisuutta. Lisäksi Venäjän varjolaivasto aiheuttaa kasvavaa turvallisuus- ja ympäristöriskiä Itämerellä, joten on välttämätöntä panostaa Itämeren alueen turvallisuuteen.

Venäjä tulee saattaa vastuuseen teoistaan ja tätä varten tarvitaan tuomioistuin sotarikoksille. Myös Venäjää ja sen liittolaisia vastaan on kohdistettava lisää ja tehokkaampia pakotteita. Väärinteoista vastuussa olevien on kohdattava seuraukset.

Tilanne Valko-Venäjällä on huolestuttava!

Tapasin kokouksen yhteydessä myös Valko-Venäjän demokraattisen opposition edustajia. Demokratian tilanne Valko-Venäjällä on erittäin huolestuttava, ja valitettavasti tilanne näyttää vain pahenevan. Nykyinen hallinto on tukahduttanut opposition, poliittisten vankien määrä kasvaa, ihmisiä kuolee vankiloissa, saamme jatkuvasti raportteja kidutuksesta ja muista ihmisoikeusloukkauksista ja satojatuhansia ihmisiä on pakotettu pakenemaan maastaan.

Meidän on tuettava demokratiaa ja ihmisoikeuksia sekä tehtävä tiivistä yhteistyötä Valko-Venäjän demokraattisten voimien kanssa. Pidän hyvänä, että Euroopan neuvosto on kutsunut heidät mukaan työhön. Tämä on ainoa tie kohti demokraattista tulevaisuutta maassa.

Vapaat ja rehelliset vaalit ovat demokratian perusta. Valko-Venäjällä edellisviikolla pidetyt niin sanotut vaalit olivat jotain aivan muuta. Valko-Venäjän kansa ansaitsee vapaat vaalit, joissa he voivat äänestää pelkäämättä. He ansaitsevat elää vapaudessa ja mahdollisuuden rakentaa maata, joka perustuu perusarvoihin.

Myös Georgian demokratiakehitys on pahenemassa!

Euroopan neuvoston yleisistunnon keskeisimmäksi aiheeksi nousi Georgiaa tilanne. Georgian unelma -puolue ilmoitti kokouksen loppupuolella jättäytyvänsä pois yleiskokouksen toiminnasta. Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun päätimme hyväksyä Georgian EN-valtuuskunnan valtakirjat ehdollisesti. Edellytimme Georgialta useita toimenpiteitä demokraattisten prosessien vahvistamiseksi, jotta sen valtuuskunta voisi toimia yleiskokouksessa. Georgian unelma -puolueelle vaaditut toimet demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta eivät mitä ilmeisimmin sopineet. Tämä on pettymys, joskaan ei valitettavasti erityisen suuri yllätys. 

Georgian yhteiskuntakehitys oli pitkään oikeilla raiteilla ja maallla oli selkeä tavoite liittyä Euroopan unioniin. Viime vuonna kuitenkin tapahtui käänne, kun maa hyväksyi kiistellyn ulkomaalaisia agentteja koskevan lain. Ns. agenttilaki, ylimitoitettu voimankäyttö ja hyökkäykset kansalaisyhteiskuntaa vastaan eivät vastaa Euroopan neuvoston normeja.

Euroopan neuvosto käyttää niitä vaikuttamisen mahdollisuuksia, joita sillä on. Ehdollisella valtakirjojen hyväksymisellä haluttiin kannustaa Georgiaa toteuttamaan tarvittavia edistysaskeleita. Euroopan neuvoston yleiskokouksen viesti Georgialle on selkeä: Demokratian tila maassa vaatii välittömiä korjausliikkeitä. Georgian unelma – puolue ei tähän kuitenkaan tarttunut.

Niin Ukrainan kuin Valko-Venäjän ja Georgian tilanteiden takana on Venäjä. Ukrainan hyökkäyssodan osalta Venäjän rooli on selvä. Venäjä aloitti sodan Euroopassa ja se uhkaa koko Euroopan turvallisuutta. Valko-Venäjällä ja Georgiassa Venäjä toimii muilla keinoin: ruokkimalla epävarmuutta ja sortoa. Venäjä tukee autoritaarisia hallintoja, jotka rajoittavat kansalaisoikeuksia ja tukahduttavat demokratiaa. Samaan aikaan, kun tuemme Ukrainaa ja sen taistelua vapauden puolesta, meidän on muistettava, että myös monet muut maat tarvitsevat tukea demokratian ja ihmisoikeuksien toteutumiseksi. Tällä hetkellä liberaalit demokratiat ovat jäämässä kehityksessä alakynteen, joten työtä demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion puolesta tarvitaan enemmän kuin pitkään aikaan.