Valikko 

Blogi

Tilaa uudelle

Julkaistu 26.9.2020

Turun Sanomat uutisoi tänään, että en ole hakemassa jatkokautta Turun kunnallispolitiikassa tulevissa kuntavaaleissa. Päätös ei ole ollut helppo, vaan olen pohtinut sitä jo pidempään. Kuntapolitiikka on erittäin antoisaa ja antanut minulle paljon. Innostun edelleen lähiympäristön kehittämisestä ja kaupunkilaisten arkea parantavien päätösten edistämisestä ihan yhtä lailla, kun lähtiessäni ensimmäistä kertaa ehdolle kuntavaaleissa vuonna 2008.

Tuolla ensimmäisellä kaudellani vieruskaverinani kaupungintalon valtuustosalin takarivissä istui Stefan Wallin. Häneltä opin paljon, muun muassa sen, ettei koskaan pidä luottaa lyhyeen esityslistaan. Myöhemmin Steffi opetti senkin, että pitää luopua siinä vaiheessa, kun joku vielä kysyy, että miksi.

En kuitenkaan ole jättämässä politiikkaa, enkä ole häviämässä mihinkään. Jatkan poliittista työtäni, jatkossa kuntatasolla vain eri roolissa. Olen varma, että linkki ja tuntuma kotikaupunkini päätöksentekoon säilyy jatkossakin. Nyt haluan tehdä tilaa uusille nimille, tuleville poliitikoille. Aion kaikella osaamisellani tukea uusia ehdokkaitamme.

Samalla haluan antaa myös omassa elämässäni tilaa uudelle. Olen ollut kaupunginvaltuutettu kolme kautta ja kaksitoista vuotta on elämästäni varsin iso osuus. Käytännössä koko aikuisikäni olen vaikuttanut Turun kaupunginvaltuustossa. Vuosien saatossa olen saanut lisää luottamusta ja uusia tehtäviä, joihin haluan keskittyä ja panostaa. Toimin tällä hetkellä muun muassa useamman valtakunnallisen järjestön puheenjohtajana. Etenkin Kokoomusnaisten puheenjohtajana koen, että henkilökohtaisen kampanjani sijaan minun tulee nyt keskittää voimavaroja siihen, että saamme kokoomuslaisia naisia kuntapäättäjäksi ympäri Suomen. Sitä vartenhan Kokoomuksen Naisten Liitto on ollut olemassa jo yli sata vuotta: naisten poliittisen osallistamisen vahvistamiseksi ja naisten aktivoimiseksi mukaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Minua pyydettiin harkitsemaan myös pormestariehdokkuutta Turussa. Olen saamistani yhteydenotoista otettu ja ajattelen niin, että kun pyydetään pohtimaan ehdokkuutta näin merkittävään tehtävään, se pohdinta tulee myös huolella tehdä. Lopulta päätös oli kuitenkin selkeä. Viihdyn hyvin eduskuntatyössäni ja koen valtakunnallisen ja kansainvälisen vaikuttamisen kentän itselleni luontevaksi. Turun Kokoomus tekee aikanaan normaalin prosessin mukaisesti valinnan pormestariehdokkaasta ja tulen tekemään töitä ehdokkaamme puolesta, kuka tahansa hän onkin. Minusta nykyinen kaupunginjohtaja Minna Arve on johtanut kaupunkia ansiokkaasti, uudistanut johtamista ja vienyt eteenpäin esimerkiksi kunnianhimoisia ilmastotoimia.

Kun lähdin ehdolle kuntavaaleissa vuonna 2008, lähdin mukaan ratkaistakseni itselleni tärkeitä epäkohtia. Vaaliteemaoja minulla oli kolme: liikunnan harjoitteluolosuhteiden parantaminen (etenkin palloiluhallin saaminen Turkuun), nuorten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen (etenkin nuorisovaltuustotyön käynnistäminen) sekä Itämeren suojelu. Kaksi ensimmäistä tavoitetta ovat kausien saatossa toteutuneet hyvin, kolmannen eteen pystyn tekemään vahvaa työtä myös eduskunnasta käsin.

Sitä paitsi, olen nyt huolissani ilmiöistä, joista en vielä vuonna 2008 olisi ikinä osannut olla huolissani: kestävän kehityksen, tasa-arvon ja ennen kaikkea demokratian suunta on kääntymässä huonompaan. Tältä osin näen, että kykenen parhaiten tekemään töitä näiden teemojen puolesta panostamalla täysillä nykyisiin luottamustehtäviini kansanedustajana.

Edustuksellinen demokratia on jo pidempään kohdannut uudenlaisia haasteita. Viime vuosina uhat ovat vain kärjistyneet. Suomessa ei pitkiin aikoihin tarvinnut huolestua demokratiakehityksestä, vaan sitä saattoi helposti pitää itsestäänselvyytenä. Nyt suunta on kuitenkin huolestuttava myös sivistyneissä demokraattisissa länsimaissa. Räikeimmät esimerkit ovat Yhdysvalloista, jossa tilanne näyttää jo hälyttävältä. Valitettavasti huolestuttavia merkkejä näkyy myös Suomessa.

Kun aikanaan lähdin politiikkaan korjaamaan pieniä mutta tärkeitä yksityiskohtia sinällään toimivassa järjestelmässä, en arvannut, että myöhemmin tarvittaisiin nimenomaan keskeisimpien perusarvojen puolustamista. Globaalit uhat maailmassa ovat voimistuneet kuntapäättäjäurani aikana.

Minulle demokraattisen järjestelmän kehittäminen ja vahvistaminen on noussut yhdeksi tärkeimmistä poliittisista tavoitteistani. Tähän pohdintaan kuuluu omalta osaltani päätös siitä, etten jää roikkumaan saavuttamiini asemiin, vaan pyrin koko ajan pohtimaan, missä ja miten pystyn parhaiten edistämään vastuullista päätöksentekoa ja kestävää kehitystä. Tulevissa kuntavaaleissa tuo rooli minulle ei ole oma ehdokkuus, vaan ennen kaikkea uusien ehdokkaiden tukeminen. 

Demokratian muutostarpeista lähteneeseen ajatteluun kuuluu myös pohdintani siitä, kuinka tarkoituksenmukaista on, että päätöksenteon eri tasoilla ovat samat kasvot. Tämäkin on suomalaisen järjestelmän erityispiirre. Mikäli tällä kaudella saamme myös maakuntavaalit, voivat samat ammattipäättäjät olla tekemässä päätöksiä entistä useammilla tasoilla. Pidän tätä kehitystä ongelmallisena. Ehkä ei ole enää tätä päivää, että tutut nimet ovat automaattisesti kerta toisensa jälkeen keräämässä ääniä. Tilanne on sama kaikissa puolueissa, joten toivoisin todella, että puolueet sopisivat keskenään uusista, nykyaikaisista toimintatavoista.

Olen saanut kuntapolitiikalta paljon ja nyt haluan myös antaa. Haluan vuorostani olla tukemassa uusia päättäjiä. Tarvitsemme erilaisia ihmisiä, erilaisista taustoista, erilaisista elämäntilanteista. Esimerkiksi pienten lasten vanhemmat helposti kokevat, ettei heillä ole mahdollisuutta, aikaa tai annettavaa kuntapolitiikalle, vaikka juuri heidän näkemyksiään tarvittaisiin. Toivon, että olen omalla esimerkilläni voinut näyttää, että pikkulapsiarjen ja luottamustehtävien yhteensovittaminen onnistuu kyllä. Ennen kaikkea uskon kuitenkin siihen, että myös suomalaisilla ympäri maata on oikeus siihen, että heidän asioitaan paikallistasolla hoitavat ihmiset, joille se on ensisijaista – eikä vain yksi luottamuspaikka lisää valtakunnallisissa tehtävissä vaikuttamisen ohella. Kannustan lähtemään ehdolle ja vaikuttamaan! Kuntapäätöksentekoon tarvitaan nimenomaisesti arjen kokemuksia, sitä varten ei tarvita mitään ammattipoliitikon erityisosaamista.

Lähtisitkö ehdolle?
Tule mukaan Kokoomusnaisten ehdokkaaksi!