Valikko 

Blogi

Tiedossa surullisia uutisia

Julkaistu 1.7.2020

Heinäkuu alkoi tänään ja samalla on Saimaalla päättynyt verkkokalastuskielto tältä kesältä. Valitettavasti saatamme siis pian taas saada surullisia uutisia siitä, miten ensimmäinen kuutti on kuollut verkkoihin Saimaalla.

Viime kesänä kuuttikuolemat herättivät laajaa huolta. Vaikka kuutteja voitaisiin suojella yksinkertaisella muutoksella, päätti hallitus siirtää tältäkin osin päätöksentekoa eteenpäin. 

Suomalaiset ovat olleet huolissaan saimaannorpan tilanteesta. Viime vuonna jätetty kansalaisaloite verkkokalastuskiellon kokoaikaisesta kieltämisestä saimaannorpan pesimäalueilla keräsi ennätysajassa jopa yli 76 000 allekirjoitusta.

Itse tein aiheesta vuosi sitten toimenpidealoitteen. Toimenpidealoitteessani esitin, että hallitus jatkaisi verkkokalastuskieltoa saimaannorpan levinneisyysalueella kuukaudella heinäkuun loppuun saakka. Tämä on myös asiantuntijoiden puoltama esitys.

Valitettavasti hallitus ei ollut samaa mieltä. Pienellä teknisellä muutoksella olisi onnistuttu estämään kuuttikuolemat, joita heinäkuun aikana saatetaan nyt nähdä. Sen sijaan asia sivuutettiin tutulla tavalla – perustettiin työryhmä pohtimaan asiaa.

Saimaannorppa on maailman uhanalaisin hylje. Viimeisen kanta-arvion mukaan norppia on hieman alle 400 yksilöä, joten lajin sukupuuton uhka ole väistynyt. Kuutteja syntyy vuosittain 50-70 yksilöä ja kuuttien kuolleisuus vaihtelee 40-70 yksilön välillä. Verkkokalastuskiellon asettaminen heinäkuulle vähentäisi keskimäärin ainakin 2–3 kuuttikuolemaa vuosittain. Yhtäkään kuuttia ei olisi varaa menettää.

Sipilän hallituskaudella olin neuvottelemassa kalastusasetuksesta. Päivityksen yhteydessä vaatimuksestani kirjattiin erillinen lausuma saimaannorppien elinolojen turvaamiseksi. Lausuman mukaan hallituksen on ryhdyttävä lisätoimiin, jos seurantaluvut niin näyttävät.

Saimaannorpan tilanteesta on syytä olla huolissaan ja tilanteeseen pitäisi puuttua nopeasti. Uusia selvityksiä asiasta ei tarvita. Sen sijaan tarvitaan konkreettisia toimia saimaannorpan suojelemiseksi.

Nyt kun hallitus ei asiassa toiminut, ei auta kuin toivoa että Saimaan alueella mökkiläiset ja kalastajat ovat paremmin tietoisia tilanteesta. Kuuteille vaarallisille verkoille on vaihtoehtoisia kalastustapoja, joita voi hyvillä mielin käyttää myös norppien kotivesillä. Ei anneta kuuttien turhaan kuolla verkkoihin, eihän.