Valikko 

Blogi

TET-harjoittelupäiväni eduskunnassa

Julkaistu 21.3.2022

Moi! Olen Sanni, turkulainen toisen vuoden lukiolainen ja olin tiistaina 15.3. eduskunnassa TET-harjoittelussa. Tarkoituksenani oli viettää päivää Saara-Sofian avustajan Marika Helinin kanssa, mutta sairastumisen vuoksi Mari-Leena Talvitien avustaja Laura Pistemaa otti lennosta kopin päiväni ohjaamisesta.

Aamulla saavuttuani eduskuntaan turvatarkastusten läpi hieman jännittyneenä sain vastaani iloisen Lauran, jonka kanssa siirryimme heti Kokoomuksen eduskuntaryhmän avustajien viikkokokoukseen. Kokouksessa käsiteltiin ajankohtaista Ukrainan tilannetta sekä käytiin läpi tärkeimmät seuraavalla viikolla käsiteltävät asiat. Yhdeksi kokouksen keskusteluaiheeksi nousi myös Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys ja sen viime viikkojen aikana lisääntynyt kannatus.

Kokouksen jälkeen pääsin toisen TET:läisen kanssa kierrokselle eduskunnan tiloihin. Kävimme katsomassa näkymää pääovilta kansalaistorille päin ja nousimme kaunista marmoriportaikkoa pitkin ylimpiin kerroksiin. Pääsimme myös kävelemään hienon valtiosalin läpi ja kuulimme samalla rakennuksen arkkitehtuurista. Näimme lisäksi Paternosterhissit, joita halusin kovasti päästä testaamaan.

Tämän jälkeen tiivis päiväni jatkui eduskunnan lehtisaliin tekemään pientä ajankohtaiskatsausta Ukrainan tilanteesta eri sanomalehtien avulla. Lehtisalissa oli kymmeniä eri Suomessa julkaistavia lehtiä, jopa pienten paikkakuntien paikallislehtiä. Sen jälkeen pääsin täysistuntosaliin kuuntelemaan ajankohtaiskeskustelua Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Keskustelu kävi kovana ja oli mielenkiintoista seurata, mitä eri näkökulmia hallitus- ja oppositiopuolueiden edustajat halusivat tuoda keskusteluun.

Iltapäivällä pääsin vielä testaamaan Paternosterhissit ja eduskunnan kuppilaan kahville Saara-Sofian kanssa. Juttelimme muun muassa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksista ja Itämeren tilasta. Oli hauskaa huomata, kuinka muut kansanedustajat ja avustajat moikkasivat iloisesti ohi kävellessään ja tulivat esittäytymään.

Ylipäätään eduskunnan ilmapiiri vaikutti positiiviselta ja huomasin, että vaikka välillä kansanedustajat käyvät tiukkaakin debattia keskenään, olivat kaikki silti kohteliaita ja moikkasivat toisiaan iloisesti käytävillä. Oli myös hauska huomata, kuinka monenlaisia taustoja eduskunnan työntekijöillä ja politiikan ammattilaisilla on.

Kokonaisuudessaan päivä oli todella antoisa ja TET:n lyhyydestä huolimatta ehdin näkemään ja kokemaan vaikka ja mitä. Tämä TET-päivä vahvisti ajatustani siitä, että haluaisin tulevaisuudessa työskennellä ainakin jollain tavalla politiikan parissa. Kiitos kaikille tämän ikimuistoisen harjoittelupäivän mahdollistajille!