Valikko 

Blogi

Ukrainalaiset taistelevat arvojemme puolesta

Julkaistu 26.2.2022

Putinin sota Ukrainassa jatkuu kolmatta päivää. Tuskin olen ainoa, jolla päivät ovat kuluneet pitkälti tilannetta seuraten, huolissaan. Tässä päällimmäiset ajatukseni tänään.

1. KYSYMYS ON ARVOJEN PUOLUSTAMISESTA

Ukrainalaiset taistelevat urheasti! He puolustavat omaa maataan ja itsenäisyyttään. Samalla he puolustavat yhteisiä länsimaisia arvojamme: vapautta, demokratiaa, Euroopan tulevaisuutta.

Ei Venäjän uhkana ole NATO, saati natsit tai narkomaanit, kuten Putin on hyökkäystään perustellut. Putinin uhkana ovat juuri länsimaiset arvot: vapaus ja demokratia. Hänen pelkonaan on, että Venäjälläkin huomataan, että asiat voisivat olla toisin. Tulevaisuuden rakentamisen sijasta hän haikailee kauas menneisyyteen.

Siksi Ukrainan taistelu on myös meidän taistelumme. Siksi meidän on autettava Ukrainaa.

2. UKRAINA TARVITSEE ASEITA, NOPEASTI!

Toistaiseksi päätöksenteko on ollut tuskaisen hidasta. Suomi on myöntänyt noin 14 miljoonaa taloudellista tukea. Lisäksi matkaan on ilmeisesti lähtemässä humanitaarisena materiaaliapuna muun muassa telttoja.

Tämä ei kuitenkaan riitä, ei alkuunkaan. Ja päätöksillä on kiire.

Ukrainan sankarilliseksi noussut presidentti Zelenskyi kieltäytyi USA:n evakuointitarjouksesta ja totesi tarvitsevansa panssarintorjunta-ammuksia, ei kyytiä (”I need anti-tank ammo, not a ride”).

Suomen ja Ukrainan diplomaattisuhteet täyttävät juuri tänään 30 vuotta. Sen kunniaksi valtioneuvosto on toivottanut ukrainalaisille ”rohkeutta ja voimaa”. Tämä ei riitä. Hallituksen tulisi nyt nopeasti tehdä päätöksiä sellaisesta avusta ja tuesta, jota Ukraina akuutisti tarvitsee: varusteiden ja aseiden toimituksista. Myös Ukrainan suurlähettiläs vetosi päättäjiin: huomenna voi olla liian myöhäistä.

3. LISÄÄ PAKOTTEITA, KUNNOLLA!

Tarvitaan myös kovempia pakotteita. Vaikka ne eivät suoraan Putinin päätöksiin vaikuttaisikaan, on tärkeää luoda painetta ja osoittaa, että kansainvälisen oikeuden ja itsenäisen valtion suvereniteetin loukkaamisella on kovia seurauksia.

EU:n pakotepäätöksenteko on toistaiseksi ollut pettymys. Päätöksissä on kestänyt ja ne ovat olleet turhan laimeita. Taustalla on samoja ongelmia, kuin EU:n päätöksenteossa muutoinkin kansallisten intressien ajaessa yhteisen edun edelle. Osa jäsenmaista on vastustanut kovimpia toimia suojatakseen omia kaasutoimituksiaan tai luksustarvikkeidensa vientiä. Onneksi sittemmin yhtenäisyys on vahvistunut ja lisää pakotteita on tulossa, toivottavasti pian. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kaikki valtiot olisivat lopulta suostumassa myös SWIFT-pakotteeseen, eli Venäjän sulkemiseen pankkien käyttämän maksujärjestelmän ulkopuolelle. Tällä on myös symbolista merkitystä. EU:n tulisi mielestäni ulottaa pakotteet Venäjän lisäksi myös Valko-Venäjään, joka on mahdollistanut hyökkäyksen ja tukee Venäjän sotatoimia.

4. PÄÄTÖKSIÄ PAITSI EU:SSA, MYÖS KANSALLISESTI!

Suomen valtiojohto on todennut, että Suomi vastaa Venäjän toimiin ja tukee Ukrainaa osana EU:ta. Tämä on tietysti luonteva ja kannatettava lähtökohta. Monet valtiot ovat kuitenkin tehneet lisäksi omia ratkaisujaan – ja niin meidänkin pitäisi. Tämä voisi tässä tilanteessa tarkoittaa puolustusmateriaalien toimittamisen lisäksi esimerkiksi ilmatilan sulkemista venäläisiltä koneilta.

Ukrainan auttaminen on ennen kaikkea moraalisesti oikein. Samalla se on myös omien etujemme mukaista. Ukraina taistelee parhaillaan myös meidän arvojemme puolesta. Historia tulee muistamaan, jos päättäjät jäävät nyt jahkailemaan. Pakotteilla on tietysti hintansa, mutta arvomme eivät ole kaupan.

5. VENÄJÄ ON YKSIN!

Muutamat uutiset ovat tuoneet synkkään tilanteeseen toivoa. Mielenosoitukset Putinin sotaa vastaan ja Ukrainan puolesta keräsivät tänään toistakymmentä tuhatta ihmistä eri puolilla Suomea. Mieltä on osoitettu eri puolilla maailmaa, rohkeiden ihmisten toimesta myös Venäjällä.

Myös kansainvälinen yhteisö tuomitsee Venäjän toimet varsin yksituumaisesti. YK:n turvallisuusneuvoston kokouksesta ei odotettukaan suuria, sillä turvallisuusneuvoston puheenjohtajana toimii tällä hetkellä juurikin Venäjä. Venäjä odotetusti käytti pysyvänä jäsenenä veto-oikeuttaan päätöslauselmasta, joka olisi tuominnut hyökkäyksen Ukrainaan ja vaatinut joukkojen vetäytymistä välittömästi. Toivoa kuitenkin tuo Venäjän jääminen yksin. Venäjä ei saanut kokouksessa tukea edes Kiinalta. Myöhemmin YK:n yleiskokouksessa Venäjän toimet tuomittaneen selkeällä enemmistöllä.

6. TOTUUS ON VÄKEVÄ!

Tällä hetkellä on vielä hämärän peitossa, kuinka laajasti Venäjällä ylipäänsä tiedetään sodan todellisesta luonteesta ja kuinka laajaa tukea sille kansan keskuudessa lopulta on. Ainakaan täysin varauksetonta tuki ei ole.

Sota on aina surullista ja sadat ovat jo menettäneet henkensä, turhaan. Taisteluihin liittyviin viesteihin tulee suhtautua varauksella, mutta vaikuttaa vahvasti siltä, että ainakaan kaikki venäläiset sotilaat eivät ole tienneet mihin heidät on lähetetty. Venäjä on kiistänyt tappiot, vaikka niitä on koettu. Nuoria venäläisiä sotilaita on otettu kiinni ja heitä on myös kuollut. Tilanne ja sen vaatima uhriluku saattaa tulla yllätyksenä myös Venäjän kansalle, etenkin järjettömään sotaan lähetettyjen läheisille. Lastensa puolesta huolehtivien ja heidän menettämistään surevien vanhempien järjestäytymisen merkitystä ei pidä aliarvioida.

7. SOMEAJAN SODANKÄYNTIÄ!

Kuten monen muunkin, myös oma aikani on viime päivinä kulunut tiiviisti tilanteen etenemistä kansainvälisestä mediasta ja Twitteristä seuraten. Sosiaalinen media mahdollistaa lähes reaaliaikaisen seurannan, sillä tiedot etenevät nopeasti. Esimerkiksi Ukrainan presidentti Zelenskyi on viestinyt tehokkaasti itsekuvattujen videoiden välityksellä.

Sosiaalisen median sisältöjen osalta on tärkeää muistaa hybridivaikuttamisen mekanismit. Alustoilla liikkuu paljon myös väärää tietoa, huhuja ja suoranaista sotapropagandaa. Twitterissä on nyt ollut rauhallisempaa, sillä Venäjän trollit ovat kuuleman mukaan siirtyneet venäläisille kanaville suoltamaan hallinnon valheita. Hakkerit sen sijaan ovat Ukrainan puolella. Kansainvälinen Anonymous-hakkeriryhmä on julistanut kybersodan Venäjän hallintoa vastaan. He kertovat jo onnistuneensa sulkemaan hallinnon nettisivuja ja häiritsemään Venäjän asevoimien viestintää. Näillä toimilla voi olla isokin merkitys!

Netin sotakuvasto ei ole kaikkien silmille. Etenkin TikTokissa on kuuleman mukaan paljon lapsille soveltumatonta sisältöä. Alusta on etenkin juuri lasten ja nuorten suosiossa. MLL on kerännyt hyvät ohjeet siitä, miten lasten kanssa olisi hyvä keskustella aiheesta.

8. SUOMI KUULUU NATOON!

Kukaan ei tiedä tarkalleen, mitä tässä sodassa seuraavaksi tai lopulta käy. Siitä riippumatta epävarmuus maailmassa tulee jatkumaan vielä pitkään. Kaikki ajatukset ovat nyt Ukrainassa, kaikki tuki ukrainalaisille.

Yksi asia on kuitenkin käynyt selväksi myös Suomen turvallisuuspolitiikkaa ajatellen: Suomen on liityttävä Natoon. Suomi kuuluu länteen, Euroopan Unioniin ja meidän tulisi kuulua myös Natoon. Kysymys on eurooppalaisten arvojemme puolustamisesta.

9. AUTA, JOS VOIT!

Ukraina tarvitsee monenlaista apua. Rahalahjoitusten kohdalla on hyvä olla tarkkana, sillä kriisin keskellä on myös toimijoita, jotka koettavat käyttää tilannetta hyväkseen. Useat kansainvälisesti toimivat, luotettavat järjestöt ovat avanneet avustuskeräyksiä, jotka kohdistuvat Ukrainaan. Oman lahjoitukseni tein UNICEFin hätäapuun Ukrainan lasten ja perheiden auttamiseksi.