Valikko 

Blogi

TET-harjoitteluni Eduskunnassa

Julkaistu 28.5.2019

Moi! Olen Akusti Suomi ja olin Saara-Sofialla TET-harjoittelussa 20.-24.5.2019. Toimin Naantalin nuorisovaltuuston puheenjohtajana ja Nuva ry:n Lounais-Suomen piiri ry:n piirihallituksessa. Luottamustoimieni kautta olen ollut jo pidemmän aikaa kiinnostunut politiikasta, ja ajattelin, että TET-harjoittelu Eduskunnassa olisi mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus kansanedustajan työstä.

Maanantaina 20.5. aloitin viikon mittaisen TET-harjoittelujaksoni Saara-Sofialla. Maanantain vietin Varsinais-Suomen Kokoomuksen piiritoimistolla. Piiritoimistolla minua ohjasi toimiston poliittinen sihteeri Ville Laakso. Päivä kului mediakatsauksen ja varaston siivouksen parissa.

Tiistaina 21.5. lähdin aikaisin aamulla junalla kohti Helsinkiä ja Arkadianmäkeä. Kun saavuin pikkuparlamenttiin, minut otti vastaan Saara-Sofian eduskunta-avustaja Marika Helin. Marika näytti minulle, missä voin työskennellä. Hän myös kierrätti minut Eduskuntatalon läpi, pääsin myös näkemään suuren valiokunnan ovensuusta.

Tiistai kului mukavasti erilaisia työtehtäviä tehden. Opin paljon uutta, mm. miten Eduskuntavieraat otetaan vastaan vierailulle ja miten he kertovat esimerkiksi oman yhdistyksensä toiminnasta. Iltapäivästä koitti se hetki, jota odotin paljon – täysistunto.

Menin samaa matkaa Saara-Sofian kanssa istuntosalille ja hän saattoi minut lehterille. Istunnon seuraaminen oli mielenkiintoista, sillä olin aiemmin seurannut istuntoa vain TV-ruudun lävitse. Harmikseni istunto kesti vain alle kymmenen minuuttia, joten ehdin vain istahtaa ja silmäilemään salia ennen kuin istunto päättyi. Eduskuntatyöskentelystä yllätyin siitä, miten kansanedustajat toimivat hyvässä yhteistyössä talossa, vaikka asioista oltaisiinkin eri mieltä. Minusta se on hieno asia.

Keskiviikkoaamuna kun saavuin talolle, pääsin seuraamaan koulutusta tiedonhankinnasta eritoten valtiopäiväkirjojen etsimisestä. Lounaan jälkeen siirryimme Marikan kanssa takaisin toimistolle tekemään kansanedustajan työhön kuuluvat loputtomat paperityöt.

Torstaina toimin valtionvarainministeri Petteri Orpon Eduskunta-avustajan Alexis Vartiaisen kanssa. Päivä lähti käyntiin mediakatsauksella. Eduskunta-avustajien yhteisen lounaan jälkeen menimme hetkeksi takaisin Alexiksen toimistolle, jossa tutustuin uusien kokoomuksen kansanedustajien kirjoituksiin. Hengähdystauon jälkeen sain perusteellisen opastuksen Eduskuntatalon läpi kuullen myös nippelitietoa talosta, kuten mm. miten istuntosalin sisäkatto on tehty sokeriruokolevyistä. Pääsin myös Pater Noster -hissin kanssa ajelulle. Vierailimme Alexiksen kanssa myös valtioneuvoksen linnassa Petterin toimistolla.

Perjantaina aamu alkoi kirjottamalla tätä blogitekstiä Saara-Sofian toimistossa. Olin tämänkin päivän Petteri Orpon Eduskunta-avustajan Alexis Vartiaisen kanssa. Hetken kirjottelun jälkeen siirryimme Alexiksen toimistolle, jossa kävin läpi Petterin sosiaalista mediaa ja etsin julkaisuja, joista Alexis voisi kirjoittaa muistelujulkaisuja. Hieman venähtäneen kahden tunnin lounas- ja kahvitauon jälkeen kävimme vielä kiertämässä Eduskuntataloa.

Kun saavuimme takaisin Alexiksen toimistolle, menimme vierailemaan Ben Zyskowiczin toimistoon, jossa tapasin Benin ja pääsin keskustelemaan hänen kanssaan. Olen aina ihaillut Beniä ja tilanne tuntui surrealistiselta.

TET-viikko koostui monenlaisesta tehtävästä ja ihmisestä. Päällimmäinen tunne tällä hetkellä on kiitollisuus siitä, miten Saara-Sofia tarjosi tämänlaisen mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja työskennellä Eduskunnassa. TET-viikko ja näiden ihmisten kanssa toimiminen vahvisti unelmaani siitä, että joskus haluaisin politiikan parissa työskennellä.

Kun multa kysytään mitä opit ja/tai mikä oli hauskinta en osaa valita vain yhtä asiaa. Opin kansanedustajien työtehtävistä paljon, opin myös mitä arki Eduskunnassa tarkoittaa kansanedustajille. Se ei ole vaan esiintymistä mediassa tai kokouksissa istumista, siihen sisältyy näiden päälle vielä miljoona puhelua, tapaamista ja paperihommatkin pitäisi hoitaa. Hauskaa oli koko viikon ajan, mutta ehdottomasti yksi hauskimmista asioista oli potkulaudalla ajelu pikkuparlamentin ja Eduskunnan välillä kulkevalla käytävällä.