Valikko 

Blogi

Syödään kalaa!

Julkaistu 8.7.2015

Vierailin lauantaina Taivassalossa avaamassa paikallisten taiteilijoiden taidenäyttelyn sekä vastaanottamassa taivassalolaisten kalastajien kaikkien Saaristomeren ammattikalastajien puolesta kirjoittaman julkilausuman.

 

Ammattikalastajat ovat pieni ja altis ryhmä, joka työskentelee haastavissa olosuhteissa ja vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Epävakaa taloudellinen tilanne koettelee tällä hetkellä meitä kaikkia. Ammattikalastajien julkilausumassa ilmaistiin vahvasti huoli kalan, erityisesti silakan, hinnanlaskusta.Esimerkkinä mainittiin, että vuonna 2014 merialueen ammattikalastajat saivat kaikkien aikojen ennätyssaaliin, noin 148 miljoonaa kiloa kalaa. Saalista saatiin 41 miljoonaa euroa. Vuoden 2014 saalis oli määrältään kymmenen miljoonaa kiloa suurempi, mutta arvoltaan kuusi miljoonaa euroa pienempi kuin edellisenä vuonna.

 

Julkilausumassa todettiin, että silakan hinta laskee edelleen Venäjä-pakoteiden ja maailman talouskriisin vuoksi, joka alentaa rehuksi menevän silakan ostohintaa. Silakan hinnanlaskun lisäksi ammattikalastajia huolettaa se, että suomalaiset eivät enää syö silakkaa kuten ennen. Vuosituhannen vaihteessa keskiverto suomalainen söi silakkaa 1,2 kg vuodessa, nyt enää 300 g vuodessa. Ravintosuositusten mukaan kalaa tulisi syödä vähintään kahdesti viikossa. Silakka on vastuullinen valinta ruokapöytään, koska kannan tila ja kalastus ovat kestävällä pohjalla.

 

Julkilausumassa ilmaistiin myös huoli siitä, että hallitusohjelmassa ei mainita ammattikalastajia, vaikka biotalous ja yrittäjyys ovat hallituksen kärkihankkeita.

– Hallitusohjelmassa ei ole unohdettu kalastajia. Hallitusohjelma on neuvottelujen tulos ja siten aina kompromissi. Mikään taho ei varmastikaan ole täysin tyytyväinen lopulliseen sisältöön.

Hallitusohjelma itse asiassa sisältää monia hyviä kirjauksia siitä, kuinka kotimaista ruuantuotantoa tulisi edistää. Vapaa-ajankalastajatkin on mainittu erikseen. On myönnettävä, että ammattikalastajat olisi pitänyt nostaa vapaa-ajankalastajien rinnalle. Hallitusohjelmassa korostetaan kuitenkin, että kalastuksen mahdollisuuksista huolehditaan.

 

Uusi kalastuslaki on puhututtanut viime aikoina paljon. Maa- ja metsätalousministeriö on lakiesityksessään ansiokkaasti sovitellut kalatalousalan ja ympäristösuojelun osapuolten erilaisia intressejä, samalla huomioiden yhteiskunnallisen keskustelun. Pohjatyötä on tehty runsaasti ja eduskunnan valiokunnat ovat kuulleet eri tahoja laajasti. Pitkä prosessi alkaa olla loppusuoralla ja nyt lähdetään rakentamaan maailman parasta kalatalousalaa yhdessä. Pyrkimys selkeämpään jakoon vapaa-ajankalastuksen ja kaupallisen kalastuksen välillä näkyy myös kalastuslakiesityksessä. Kaupallisella kalastuksella on oltava mahdollisuus toimia kestävästi ja kannattavasti, jotta suomalaiselle kuluttajalle voidaan taata ja tarjota myös tulevaisuudessa tuoretta kotimaista kalaa.

 

On hienoa, että suomalainen ammattikalastaja harjoittaa elinkeinoaan kestävällä tavalla. Kalastajien ja myös kuluttajien etu on, että kalaa pyydetään siten, että resurssit ovat hyödynnettävissä kannattavasti myös tulevaisuudessa. Ammattikalastajat tekevät tärkeää työtä myös siksi, että ammattikunta poistaa rehevöityneestä Itämerestämme ravinteita. Ravinnekuormituksen, kuten fosforin ja typen, vähentäminen on rehevöitymisen torjumisessa välttämätöntä. Vesistöjen pelastamiseksi rehevöitymiseltä ei ole olemassa yksittäisiä hokkuspokkustemppuja. Vain pitkäjänteinen ja määrätietoinen työ tuottaa hyviä tuloksia.

Olenkin puhunut laajemmin ”kestävän kehityksen kasvatuksesta”, jossa myös taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen näkökulma huomioidaan. On tärkeää vahvistaa jo lasten ja nuorten ympäristötietoutta ja luontosuhdetta sekä ohjata kohti kestävää elämäntapaa. Mitä nuorempana kestävän kehityksen mukaisiin elämäntapoihin pääsee tutustumaan, sen helpompi vastuullisia valintoja on tehdä myös isompana.

Oli mukava vierailla tällaisessa kesätapahtumassa, tunnelma oli mitä mainioin, ihmisiä valtava määrä ja tarjolla oli herkullista kalaa monissa eri muodoissa. Nautitaan Suomen lukuisista kesätapahtumista ja edistetään kaikki omalta osaltamme suomalaisen kalan kulutuksen kasvua!

Aurinkoista kesää ja oikein hyviä ja vastuullisia kalastushetkiä!

11222462_424681054407271_3437166313386622045_n
Kuvassa minä ja Taivassalon vanhin mies, 103-vuotias Voitto Kuusisto Silakrysäyksessä lauantaina 4.7.2015.