Valikko 

Blogi

Suomalaisuuden ydin

Julkaistu 5.12.2017

 

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivän arvokkaisiin juhlatilaisuuksiin ympäri Suomen. Juhlan virallinen avaus tapahtuu Helsingin kauppatorilla jo tiistaina 5.12. kun 100 Suomen lippua nostetaan salkoihin lasten ja nuorten voimin.

Meillä jokaisella on omat itsenäisyyspäivän perinteemme. Juhlakulkueet, sankarihaudoilla käynti, sinivalkoisten kynttilöiden sytytys ja lipun nosto, perheen ja lähimmäisten seurassa hiljentyminen, tai linnan juhlien seuraaminen. Juhlaperinteet antavat mahdollisuuden eläytyä tunnelmaan ja muistuttavat mieliin niitä seikkoja, joita itsenäisyyspäivän juhlallisuuksilla haluamme kunnioittaa.

Kuluneet sata vuotta itsenäisyyttä ovat vaatineet ajoittain kansakunnaltamme vahvaakin tahtoa ja suuria ponnistuksia. Vaikeinakin hetkinä suomalainen yhteenkuuluvuuden henki ja halu varmistaa isänmaamme itsenäisyys ovat kuitenkin vieneet meitä eteenpäin.

Meidät tunnetaan maailmalla erityisesti korkeasta osaamisesta ja laadukkaasta koulutuksesta, puhtaasta luonnosta ja turvallisesta elinympäristöstä. Olemme sinnikäs ja periksiantamaton kansa, jolla on suuri tahto osoittaa, että pienikin voi olla merkittävä. Meillä on korkea käsitys oikeudenmukaisuudesta ja moraalista. Emme taivu mahdottomaltakaan tuntuvan haasteen edessä. Tätä kutsumme sisuksi.

Sata vuotta elettyä itsenäisyyttä on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan mitä seuraavat sata vuotta tuovat tullessaan. Mihin me suomalaiset olemme matkalla?

Entistä globaalimmassa maailmassa kansainväliset tapahtumat vaikuttavat yhä vahvemmin toisiinsa. Suomen historiassa isänmaallisuus ja kansainvälisyys eivät ole sulkeneet toisiaan pois. Kansainvälinen kaupankäynti ja avoimuus ovat tänäkin päivänä korkean elintasomme ja turvallisuutemme perusta. Kansainvälisyys tulisikin nähdä suomalaisuutta ja suomalaista identiteettiämme vahvistavana tekijänä.

Kansainvälisessäkin maailmassa säilytämme suomalaisuuden ytimen muistamalla niitä tekoja, joiden avulla tätä maata on rakennettu ja niitä arvoja, joille tarinamme perustuu. Sinnikkyys, rohkeus ja periksiantamattomuus. Oikeudenmukaisuus, tasa-arvoisuus ja toisista välittäminen.

 

Hyvää Itsenäisyyspäivää!