Valikko 

Blogi

Sidosryhmät vahvemmin mukaan kalastuslain arviointiin

Julkaistu 3.12.2018

Kokoomuksen kansanedustajat Markku Eestilä ja Saara-Sofia Sirén suhtautuvat varauksellisesti maa- ja metsätalousministeriön pyrkimyksiin avata kalastuslaki. Edustajien mukaan nykyinen kalastuslaki on sidosryhmien kanssa tehdyn pitkän työn tulos.

”Lain tarkoituksena on parhaaseen käytettävissä olevaan tietoon perustuen järjestää kalavarojen kestävä käyttö ja hoito. Näin turvataan kalavarojen kestävä ja monipuolinen tuotto, kalakantojen luontainen elinkierto sekä kalavarojen suojelu ja vesistöjen monimuotoisuus”, Sirén ja Eestilä toteavat.

Jos kalastuslaki halutaan avata, sen tulee pohjautua perusteelliseen taustatyöhön ja hyvään valmisteluun.

”Kalastuskysymyksissä on ratkaistavana useita eri sidosryhmiä koskevia asioita. Taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurillisen kestävyyden yhteen nivominen vaatii laajaa ja perusteellista yhteistyötä sekä avointa valmistelua. Tämä tarkoittaa sitä, että vesialueita niin vapaa-aikanaan kuin toimeentulonlähteenään hyödyntävät kalastajat, kuntalaiset ja matkailijat sekä heidän näkemyksensä huomioidaan”, edustajat muistuttavat.

Kalastuslaista löytyy kohtia, joita voisi päivittää vastaamaan entistä paremmin lain tavoitteita.

”Esimerkiksi ehdotus menettämisseuraamuksen lisäämisestä kalastuslakiin on erittäin kannatettava. Se parantaisi uhanalaisten kalakantojen suojelua salakalastukselta”, Sirén sanoo.

”Kalastuslain avaaminen on hallitusohjelmakysymys. Tämän hallituksen asialistalla lain avaaminen ei ollut. Kalastuksen lisäksi on huomioitava, että kalanviljelyä tulisi lisätä merellä ja laitoksissa. Suomalaisten lautasille on saatava enemmän kotimaista kalaa. Kalanviljelyn osalta määrätietoisen työn pitää jatkua ensi kaudellakin”, Eestilä toteaa.

Kokoomus kantaa huolta kestävistä kalakannoista Itämerellä, sisävesillä ja pohjoisen lohijoilla. Lapin paikallisille hyvin tärkeä pykälä Ylä-Lapin kalastusmahdollisuuksista jää valitettavasti nyt heikon prosessin jalkoihin. Kokoomus haluaa tehdä Ylä-Lapin kalastusoikeuksista tarkan selvityksen, jonka pohjalta sitten edetään kaikkien oikeuksia kunnioittaen.

(Tiedote 3.12.2018)

Markku Eestilä

Saara-Sofia Sirén

Yksi kommentti artikkeliin “Sidosryhmät vahvemmin mukaan kalastuslain arviointiin

  1. Heikki Nikula

    Ylä-Lapissa n. 90 % maista on valtion omistuksessa. Käytännössä tämä on tapahtunut siten, että paikallisen alkuperäisväestön elinkeinoihinsa käyttämät maat on otettu valtaosin julkiseen omistukseen. Korvaukseksi tästä kolonialistisesta toimesta poliitikot aikanaan antoivat tiettyjä etuisuuksia ja erityisoikeuksia suhteessa kyseisten maiden käyttöön ja hallintaan. Suomi on sivistysvaltio suhteessa alkuperäisväestöönsä ja myös sen perustuslakiin on kirjattu saamelaisille kuuluva oikeus harjoittaa kulttuuriaan kotiseutualueellaan. Kalastus on oleellinen osa tätä kulttuuria ja nykyinen kalastuslaki rikkoo selkeästi tätä oikeutta, määräämällä heidät ostamaan turistilupia kotijoilleen samasta kiintiöstä muualta tulleiden ihmisten kanssa. Eduskunnan oikeusapumies sekä perustuslakivaliokunta ovat todenneet tämän epäkohdan ja nyt tässä uusimmassa eduskunnalle ministeriön tulevassa lain muutosehdotuksessa asia aiotaan korjata. Onko Saara-Sofia Sirén oikeasti sitä mieltä, että paikallisväestölle nyt palautettavaksi aiotut erityisoikeudet pitäisi jättää palauttamatta? Mielestäni asiallisia perusteita tähän ei ole mikään taho kyennyt esittämään.

    Vastaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *