Valikko 

Blogi

Iltapäivä Unicefin kanssa Mosambikissa

Julkaistu 26.11.2018

Mosambikiin 18.-25.11. tekemäni työmatkan yhteydessä minun oli mahdollisuus käydä tutustumassa paikalliseen Unicefin toimintaan. Olipa vaikuttava iltapäivä! Unicef tekee Mosambikissa todella kriittistä työtä muun muassa nuorten seksuaaliterveyden sekä koulutuksen parissa.

Unicefin tuella Mosambikissa on käynnistetty SMS BIZ -niminen palvelu, jossa nuoret voivat tekstiviestitse kysyä mieltään askarruttavista asioista. Tekstiviesti on ilmainen ja siihen vastaavat koulutetut vapaaehtoiset. Kysymysten aiheet liittyvät esimerkiksi seksiin ja seksuaalisuuteen, väkivaltaan, (lapsi-)avioliittoihin, parisuhteeseen ja sairauksiin kuten HIV/AIDS. Nuoret voivat anonyymisti ja ilman leimautumista kysyä herkistäkin aiheista – sellaisista, joita voi esimerkiksi kulttuurisista syistä olla vaikea ottaa puheeksi läheisten kanssa.

Internet on Mosambikissa käytännössä vain urbaanissa ympäristössä elävän eliitin saavutettavissa. Tekstiviesti onkin saavutettava tapa useimmille nuorille, sillä vaikka nuorilla ei olisi omaa puhelinta, on suurimmalla osalla mahdollisuus käyttää perheestä tai yhteisöstä löytyvää kännykkää. Myös radio on tiedonvälitykseen väline tehokkaimmasta päästä ja hanke onkin jakanut tuhansia kannettavia ja ilman sähköä ladattavia radioita nuorille. Tarkoituksena on, että nuoret voivat kuunnella radiosta suosittua, nuorille suunnattua, puheohjelmaa, jossa keskustellaan muun muassa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä aiheista.

Samainen hanke jalkautuu myös kohtaamaan nuoria kasvokkain sinne, missä he viettävät aikaa. Pääsin vierailullani seuraamaan tyttöjen jalkapalloturnausta Mafalalan lähiössä Maputossa. Kaksiviikkoinen turnaus paitsi liikuttaa, myös voimaannuttaa isoa joukkoa lähialueen nuoria. Ilahdun aina, kun liikunta ja urheilu tuovat ihmisiä yhteen hyvien asioiden puolesta. Samalla kun tytöt saavat järkevää tekemistä päiviin koulujen ollessa nyt kiinni, tarjotaan heille matalalla kynnyksellä tietoa esimerkiksi ehkäisystä ja sen tärkeydestä. Ehkäisyvälineitä on myös jaossa.

Ehkäisy ei ole asiana vähäpätöinen, sillä Mosambikin väestönkasvu on Afrikan toiseksi korkein. Naiset saavat Mosambikissa keskimäärin yli kuusi lasta. Vuosittain maan väkiluku kasvaa noin miljoonalla, mikä tarkoittaa, että tätä vauhtia väkiluku tuplaantuu kolmessa vuosikymmenessä. Lapsiavioliitot ovat yleisiä ja tyttöjä aletaan painostaa lastentekoon jopa vain kymmenen vuoden ikäisinä. Nuorimmat äidit ovat siis ihan lapsia itsekin. Monissa kouluissa on kiellettyä tulla raskaana kouluun, joten samalla kun lapsuus äitiyden myötä loppuu, myös koulunkäynti loppuu.

Valitettavasti huolta on myös niistä lapsista, jotka kouluun pääsevät. Jopa 97% ikäluokasta aloittaa peruskoulun, mutta dropout-luvut ovat hurjia. 1,5 miljoonaa lasta on peruskoulun ulkopuolella. Mosambikissa on täydellinen koulutuksen kriisi ja maan opetuksen tilaa voikin verrata ainoastaan sotaa käyviin maihin. Voitteko kuvitella, että kolmasluokkalaisista vain 4% osaa lukea lauseen ja ymmärtää lukemansa? Ja koulua ylipäänsä käydään keskimäärin vain neljä vuotta. Opettajien poissaoloprosentti on 45% ja kun opettaja on paikalla, saavat oppilaat keskimäärin vain 1h 41min opetusta päivässä. Luokassa voi olla kerrallaan jopa sata oppilasta yhtä opettajaa kohden. Koulua käydään kolmessa vuorossa. Tytöt ohjataan monesti iltavuoroon, joka hankaloittaa koulunkäyntiä entisestään. Pimeällä voi olla vaarallista liikkua.

Unicef on omaksunut ajatuksen, että koulutuksen saatavuuden sijasta painopiste on siirrettävä oppimiseen. Unicef onkin panostamassa Mosambikissa vahvasti lasten esiopetukseen. Hyviä tuloksia on saatu esimerkiksi 120 tunnin mittaisella ”kesäkoululla”, jossa opetetaan lapsille valmiuksia numeroiden ja aakkosten opetteluun ennen varsinaiseen kouluun siirtymistä.

Lämmin kiitos Unicefille vierailun järjestämisestä, sekä tekemästänne tärkeästä työstä!

kuvat: Unicef Mozambique

 

(alla) Sain Mafalalassa huikeat tanssiesitykset saapuessani ja lähtiessäni.

 

(alla) Käynnissä on tyttöjen jalkapalloturnaus. Matsien yhteydessä tavataan ystäviä ja pidetään hauskaa. Samalla on saatavilla tietoa mm. seksitaudeista ja ehkäisystä.

 

(alla) Upeita nuoria kanssani yhteiskuvassa! Nuoret kertoivat tekstiviestipalvelun muuttaneen heidän elämäänsä. Unicef tekee todella vaikuttavaa työtä.