Valikko 

Blogi

Saara-Sofia Eduskunnan Feministiryhmän johtoon

Julkaistu 16.2.2016

Eduskunnan feministit yhteistyöhön

Eduskunnassa on tänään aloittanut toimintansa Eduskunnan feministiryhmä. Ryhmä kokoontui järjestäytymiskokoukseensa Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin aloitteesta.

Toiminta herätti laajaa kiinnostusta eri puolueiden kansanedustajissa, avustajissa ja virkamiehissä. Ryhmän toiminta on avointa kaikille kiinnostuneille, sukupuolesta riippumatta. Mukana ryhmän toiminnassa on edustajia lähes kaikista puolueista, sekä miehiä että naisia.

– Tasa-arvon osalta on selkeästi ollut tilausta parlamentaariselle yhteistyölle. Tasa-arvoajattelu yhdistää laajasti yli puoluerajojen, mutta yhteistyölle ja keskusteluille ei ole ollut eduskuntatyössä selkeää paikkaa. Feministiryhmä kokoaa feministit yhteen, Sirén sanoo.

Ryhmän järjestäytymiskokouksessa puheenjohtajaksi valittiin koollekutsuja Saara-Sofia Sirén (kok) sekä varapuheenjohtajiksi Anders Adlercreutz (rkp) ja Tytti Tuppurainen (sdp).

– Voi hyvällä syyllä sanoa, että tasa-arvokysymykset ovat erityisen tärkeitä taloudellisesti haasteellisina aikoina. Epätasa-arvo on tehotonta, varapuheenjohtaja Adlercreutz kiteyttää.

Feministiryhmän toiminnan tarkoituksena on yksinkertaisesti edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Ryhmä tähtää sellaisten sukupuoleen liittyvien nurmien purkamiseen, jotka vaikuttavat eri sukupuolten mahdollisuuksiin itse määritellä, miten haluaa elää ja olla.

Ensimmäisen toimintavuoden painopisteeksi ryhmä valitsi tasa-arvon edistämisen työmarkkinoilla. Toimintakauden aikana on tarkoituksena järjestää keskustelutilaisuuksia ja seminaareja, tavata teeman ympäriltä asiantuntijoita ja tutkijoita sekä laatia lausuntoja ja kannanottoja. Ryhmä tekee myös yhteistyötä muiden eduskunnassa toimivien verkostojen ja ryhmien kanssa.

– Tavoite on tehdä läheistä yhteistyötä muun muassa eduskunnan naisverkoston kanssa, joka kokoaa yhteen kaikki naiskansanedustajat. Feministiryhmä mahdollistaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymysten käsittelyn vielä laajemmin ja terävämmin, sanoo myös naisverkoston työvaliokunnassa vaikuttava Tuppurainen.

Ensimmäisessä kokouksessa yhden feministinäkökulman tarjosi alustajaksi kutsuttu Congrats, you have an all male panel-blogisti ja Feministisen ajatushautomo Hatun perustaja Saara Särmä.

 

Feministiryhmä_puheenjohtajisto

Kuvassa Eduskunnan Feministiryhmän puheenjohtajisto: Sirén, Tuppurainen, Adlercreutz