Valikko 

Blogi

Regeringens lotterilag är en besvikelse

Julkaistu 31.12.2021

Riksdagen behandlade regeringen Marins lotterilagsreform i december. Tyvärr är propositionen en besvikelse. Genom denna reform kommer nämligen penningspelens nackdelar inte att förebyggas mycket. Räkningen betalas av de mest utsatta personerna.

Finländarna förlorade i genomsnitt 370 euro i månaden till Veikkaus och utländska spelbolag under 2018. Bland dem finns spelare från alla inkomstnivåer, men förlusterna känns mest i de lågavlönades plånbok. De som lider av spelberoende kan ha tiotals snabblån och till och med tiotusentals euro i skulder för att kunna finansiera sitt spelande.

I Finland finns det rikligt med spelautomater i butiker, mackar och kiosker. Det är svårt att göra sig fri från spelberoendet då det är närmast omöjligt att undvika spelautomater i vardagen. Man borde därför få bort spelautomaterna från affärernas entré, till övervakade utrymmen. Dessvärre ingår detta inte i regeringens proposition.

Däremot främjar regeringen blockering av betalningar, trots att detta har visat sig vara ineffektivt flera gånger. Hinder kringgås alltid till slut. Därför löser inte begränsningar i användningen av internet problemet med penningspel.

Ta till exempel lärdom av försöket att utrota piratkopiering på nätet. Olovlig nedladdning av musik och filmer upphörde inte med hinder, utan genom utveckling av lagliga alternativ. Nu använder många av oss olika streamingtjänster, såsom Spotify och Netflix. Ett system baserat på licenser kunde även utvecklas för penningspelen.

Det mest centrala i reformen vore att bryta den ödesdigra kopplingen mellan allmännyttiga organisationer och spelen. Vi borde nå en situation där organisationernas viktiga finansiering inte är beroende av hur mycket finländarna förlorar på spel. Det är klart att finansieringen via Veikkaus kommer att minska i varje fall.

För att knappa in på underskottet har man sökt lösningar i det parlamentariska arbetet. Samlingspartiet har som en lösning presenterat att allmännyttiga samfund ska ha möjlighet att främja sin egen medelsanskaffning.

Tyvärr röstade regeringspartierna emot Samlingspartiets förslag. Regeringen nöjde sig inte ens med ett förslag om att man startar en utredning om framtiden och alternativen för det finska systemet med penningspel.

På detta sätt kunde man gå över till eventuella nya system på ett behärskat sätt och samtidigt trygga finansieringen via Veikkaus. Regeringen Marins proposition grundar sig på en strävan efter att förstärka Veikkaus monopol i stället för att förebygga spelproblem.

Texten har också publiserats som en kolumn i Åbo Underrättelser.