Valikko 

Blogi

Ulkopolitiikan linjan on oltava pitkäjänteinen

Julkaistu 20.12.2021

Kuluneet vuodet ovat kansainvälisesti olleet tasapainoa hakevia. Katseet ovat kohdistuneet aikaisempaa vahvemmin kahtia jakautuneeseen Yhdysvaltoihin, jonka ulkopoliittinen linja oli erityisen epäjohdonmukainen Trumpin aikana. Samaan aikaan Kiina on vahvistanut merkittävästi asemiaan. Toisaalta myös Afrikka mantereena on huomioitu yhä kiinnostavampana ja nopeasti kehittyvänä alueena.

Suurin osa kehityskuluista on hitaita, vuosikymmeniä kestäviä ja suhteellisen tasaisesti etenevinä vaikeammin havaittavia. Huomiomme saavatkin helposti lähinnä nopeatempoiset ja yllättävältä tuntuvat tapahtumat – ja yleensä vain yksi kerrallaan. Syyria, Jemen, Libanon, Palestiina, Afganistan, Ukraina… Kriisit eri puolilla maailmaa ovat moninaisia. Ne nousevat vuorotellen julkiseen keskusteluun hetkellisesti, kunnes huomio kääntyykin jo seuraavaan. Huomioarvo ei aina korreloi aiheutuneen inhimillisen hädän kanssa. Hätä ei lopu, vaikka huomiomme herpaantuu – useimmiten päinvastoin.

Tärkeintä olisi, että päätöksenteossa ja kansainvälisessä diplomatiassa hahmotetaan tapahtumien iso kuva ja keskinäiset yhteydet. Oman ulkopoliittisen linjamme tulee olla vakaa ja pitkäjänteinen. Olemme määritelleet ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme painopisteet sekä asemoitumisemme suhteessa naapureihimme ja kilpaileviin arvoihin. Olemme yksiselitteisesti läntinen demokratia ja vahva osa EU:ta. Pienenä maana on tärkeää vaikuttaa ja vakuuttaa ennakoivasti ja selkeällä viestillä.

Joulukuun alkupuolella Venäjän presidentti Putin vaati Natolta lupausta siitä, ettei se laajene itään. Suomessa on totuttu luottamaan ns. ”Nato-optioon” eli siihen, että halutessamme meillä olisi mahdollisuus hakea sotilasliiton jäsenyyttä. Osana omia ulkopoliittisia tavoitteitaan Venäjä pyrkii horjuttamaan tuota mahdollisuutta. Suomen mahdollinen jäsenyyshakemus on kuitenkin Suomen oma asia.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjä pyrkii vaatimuksillaan pönkittämään omaa valtapoliittista asemaansa sekä oikeuttamaan mahdollisia uusia toimia Ukrainassa. Keskeinen tavoite on päästä osapuoleksi ”suurvaltapöytiin”.