Valikko 

Blogi

Hallituksen arpajaislaki on pettymys

Julkaistu 31.12.2021

Joulukuussa eduskunta käsitteli Marinin hallituksen arpajaislakiuudistusta. Esitys on valitettavasti pettymys. Tällä uudistuksella nimittäin rahapelihaittojen ehkäiseminen jää vähäiseksi. Laskun maksavat haikommassa asemassa olevat ihmiset.

Suomalaiset hävisivät vuonna 2018 kesimäärin 370 euroa kuukaudessa Veikkaukselle ja ulkomaisille rahapeliyhtiöille. Joukossa on pelaajia kaikista tulotasoista, mutta haitat tuntuvat eniten pienipalkkaisten kukkarossa. Peliriippuvuudesta kärsivillä saattaa olla kymmeniä pikavippejä ja jopa kymmeniä tuhansia euroja velkaa, jotta he voivat rahoittaa pelaamistaan.

Suomessa pelikoneita löytyy laajasti kaupoista, huoltoasemilta ja kioskeista. Peliriippuvuudesta on vaikea irrottautua, kun pelikoneita on käytännössä mahdoton välttää arkisen asioinnin yhteydessä. Pelikoneet tulisi siksi saada pois kauppojen tuulikaapeista valvottuihin tiloihin. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan hallituksen esitykseen sisälly.

Sen sijaan hallitus edistää maksuliikenteen estoja, huolimatta siitä, että ne on osoitettu toimimattomiksi moneen kertaan. Estot kierretään aina lopulta. Siksi rajoitukset internetin käyttöön eivät ratkaise rahapelaamisen ongelmia. Otetaan oppia esimerkiksi nettipiratismin kitkemisestä. Ei musiikin tai elokuvien laiton jakaminen loppunut estoilla, vaan laillisia vaihtoehtoja kehittämällä. Nyt moni meistä hyödyntää erilaisia suoratoistopalveluita, kuten Spotify ja Netflix. Myös rahapelien osalta voitaisiin kehittää lisenssijärjestelmää.

Aivan keskeistä uudistuksessa olisi rahapelien ja yleishyödyllisten järjestöjen rahoituksen välisen kohtalonyhteyden katkaiseminen. Meidän tulisi päästä tilanteeseen, jossa tärkeää työtä tekevien järjestöjen rahoitus ei riippuisi siitä, miten paljon suomalaiset häviävät rahaa pelatessaan.

On selvää, että Veikkauksen kautta rahoitettavat tulot tulevat joka tapauksessa entisestään vähenemään. Rahoitusvajeen kuromiseksi on haettu ratkaisuja parlamentaarisella työllä.  Yhtenä ratkaisuna Kokoomus on esittänyt yleishyödyllisten toimijoiden oman varainhankinnan mahdollisuuksien edistämistä.

Valitettavasti hallituspuolueet äänestivät Kokoomuksen ehdotukset kumoon. Hallitukselle ei kelvannut edes ehdotus siitä, että käynnistettäisiin selvitystyö koskien suomalaisen rahapelijärjestelmän tulevaisuutta ja vaihtoehtoja, joiden myötä siirtymä mahdollisiin muihin järjestelmiin voitaisiin tehdä hallitusti ja samalla turvata Veikkauksen kautta rahoitettavien kohteiden rahoitusta. Marinin hallituksen esitys perustuu peliongelmien ehkäisyn sijasta tavoitteelle lujittaa Veikkauksen monopoliasemaa.