Valikko 

Blogi

Puoliväliriihestä luoville aloille uusia avauksia

Julkaistu 26.4.2017

 

Kansanedustajat Sirén ja Kosonen: Puoliväliriihestä luoville aloille uusia avauksia

 

Hallitus on puoliväliriihessä koonnut vuosille 2017-2019 toimintasuunnitelman, joka pitää sisällään uusia avauksia mm. osaamisen, sekä kasvun ja työllisyyden aihepiireistä. Kansanedustajat Saara-Sofia Sirén (kok) ja Hanna Kosonen (kesk) pitävät hyvänä, että hallitus tekee nyt suunnitelmassaan kaivattuja avauksia myös luovien alojen vahvistamiseksi.

Sirén ja Kosonen toimivat sivistysvaliokunnan jäseninä ja ovat yhdessä edistäneet luovien alojen työllisyyttä tukevia toimia.

”Luovilla aloilla työskentelee jo nyt merkittävä joukko suomalaisia ja alan kasvupotentiaali on huomattava. Suuri osa luovien alojen työllisistä on itsensätyöllistäviä, työn muodot vaihtelevat ja säännöllisiä tuloja ei aina ole. Arkielämässä luovien alojen työtä tekevät kohtaavat monenlaisia haasteita mm. verotuksen ja tukien osalta. On hienoa, että hallitus ryhtyy parantamaan alan toimintaedellytyksiä ottamalla luovat alat osaksi yrittäjyys- ja työllisyyspaketteja”, Sirén ja Kosonen toteavat.

 

Hallitus linjaa toimintasuunnitelmassaan, että se vaikuttaa siihen, että Verohallinto selkeyttää tekijänoikeuksista saatavia tuloja ja yhtenäistää tekijänoikeuksien luovuttamiseen liittyviä verotuskäytäntöjä.

”Tekijänoikeuksista saatavien tulojen verotuskäytännöt ovat puhuttaneet Suomessa, sillä artistien tiedetään lähteneen esimerkiksi Ruotsiin, missä tekijänoikeuksista saatavat tulot voidaan tulouttaa artistin yhtiölle. Suomessa ne ovat henkilökohtaista tuloa. Musiikintekijöille tyypillistä on tulojen epäsäännöllisyys, jolloin verotuskäytännöt nykyisellään ovat haastavia. Hyvä että asiaa ryhdytään vihdoin korjaamaan”, edustajat sanovat.

 

Ei‐työsuhteisten taiteilijoiden MYEL‐YEL ‐eläketurvaa lähdetään hallituksen mukaan myös selkeyttämään.

”Nykyisessä mallissa ei ole kannustimia kerryttää sosiaali- ja eläketurvaa, sillä kalliit vakuutukset nostavat toimeentuloa vain vähän yli perusturvan tason”, Sirén ja Kosonen huomauttavat.

 

Lisätietoja:

Saara-Sofia Sirén

050 513 2051

 

Hanna Kosonen

040 7171 114