Valikko 

Blogi

Puhe Kokoomuksen puoluekokouksessa

Julkaistu 5.9.2020

Minulla oli Kokoomusnaisten puheenjohtajana ilo pitää puhe Kokoomuksen puoluekokouksen juhlallisissa avajaisissa Porissa 5.9.2020. Pitämäni puheen voi lukea Kokoomusnaisten Puheenjohtajalta-blogista.

Pidettyä puhetta joutui aikataulusyistä hieman tiivistämään, mutta alla valmistelemani puhe kokonaisuudessaan.

***

Aina Kaila. Hän oli lastenkirjailija Rautalammilta. Tohtorin ja piispan rouvaksi kutsuttu, Kokoomusnaisten ensimmäinen puheenjohtaja.

Aina Kaila vaikutti erilaisessa Suomessa. Hänet valittiin kokoomusnaisten puheenjohtajaksi 101 vuotta sitten, samana vuonna jolloin naimisissa olevat naiset saivat oikeuden ansiotyöhön ilman aviomiehen suostumusta.

Yli sata vuotta kokoomus ja kokoomusnaiset ovat tehneet työtä muuttaakseen Suomea.

”Missä on intoa, kykyä tai tarmoa kysytty, sinne on Aina Kaila aina lähetetty.”

Näillä sanoilla Aina Kailaa onniteltiin Suomen Nainen -lehdessä 50-vuotispäivänsä kunniaksi.

Intoa, kykyä, tarmoa.

Sellainen oli Kokoomusnaisten ensimmäinen puheenjohtaja Aina Kaila.

***

Kun reilut kymmenen vuotta sitten itse lähdin tosissani politiikkaan, kaiken piti olla menossa parempaan suuntaan. Tasa-arvotaistelut käytynä ja voitettuna. Kestävän kehityksen vuosituhattavoitteissa oli saatu onnistumisia, köyhyys oli vähentynyt ja puhtaan juomaveden saatavuus parantunut. Vahvan demokratian voittokulku etenemässä muuallakin kuin sivistyneessä lännessä.

Lähdin mukaan vaikuttamaan etuoikeutettuna, maailman parhaan koulutuksen saaneena, läheisteni tukemana, kehityksen mennessä parempaan suuntaan, kaiken ollessa mahdollista.

Viime vuodet ovat kuitenkin viimeistään opettaneet, ettei positiivinen kehitys ole automaatio. Lähdin mukaan politiikkaan kun maailma oli keskellä paussia, rauhallista taukoa, jolloin hetken verran kaikki tuntui menevän oikeaan suuntaan ikään kuin itsestään.

Lähdin Kokoomukseen edistääkseni minulle edelleen tärkeitä yksittäisiä tavoitteita, mutta päädyinkin puolustamaan vielä tärkeämpiä isoja perusarvoja:

mahdollisuuksien tasa-arvoa, kestävää kehitystä. Edustuksellista demokratiaa, monenkeskistä yhteistyötä.

Viime vuodet ovat näyttäneet, että otteen herpaantuessa kehitys voi ottaa nopeasti myös takapakkia. Näin on käynyt. Käymme nyt uudelleen samoja keskusteluja ja samoja taisteluita, jotka edeltäjämme ovat innolla, kyvyllä ja tarmolla jo moneen kertaan käyneet ja voittaneet. Joudumme jälleen puolustamaan tasa-arvoa, demokratiaa, kestävää kehitystä – niin Suomessa kuin kaikkialla maailmassa.

***

Mitähän Aina Kaila minulle sanoisi?

Veikkaanpa, että hän kysyisi minulta sen kysymyksen, minkä kaikki muutkin minulta Kokoomusnaisten nykyisenä puheenjohtajana kysyvät:

että kauanko ajattelit johtaa naisjärjestöä puolueessa, jota ei koskaan ole johtanut nainen?

Ja minähän vastaan, että kyllä sekin päivä koittaa. Kokoomus on mahdollisuuksien tasa-arvon  puolue.

Mutta että ei mikään tapahdu automaattisesti.

Emme mene parempaan suuntaan ilman työtä ja vaivannäköä.

Intoa, kykyä, tarmoa.

Epäkohdat on nostettava esille ja esitettävä niille ratkaisuvaihtoehdot.

Meidän Kokoomuslaisten tehtävä on varmistaa, että olemme oikealla puolella historiaa. Se edellyttää, että teemme niin kuin on oikein, eikä niin, kuin ajattelemme olevan järkevää kannatusta kasvattaaksemme.

***

Suomea tai maailmaa ei paranneta yksittäisillä desimaalikirjauksilla lakeihin, vaan todelliseen muutokseen tarvitaan välittämistä, sydämen sivistystä.

Päätösten vaikutukset ihmisten arkeen tulee olla kaiken toiminnan keskiössä, ei sivulauseessa.

Meidän tehtävämme on tehdä päätöksiä paremman tulevaisuuden puolesta. Päätöksissä kyse ei ole sinusta tai minusta. Me päätämme, millaisen Suomen jätämme tuleville sukupolville, niille jotka tulevat meidän jälkeemme.

Jätämmekö Suomen vastakkainasettelun rikkomana vai yhtenäisenä ja kehittyvänä? Lietsommeko vihaa vai opimmeko asettumaan toisen asemaan?

Jätämmekö Suomen jälkeemme erilaisuutta korostavana ja sillä pelottelevana vai jokaiselle yhdenvertaisuutta, rakkautta ja turvallisuutta tarjoavana?

Joutuvatko jälkeemme tulevat siivoamaan aiheuttamamme sotkut ja maksamaan aiheuttamamme laskut vai jätämmekö heille puhtaat vedet, kauniin, monimuotoisen luonnon ja mahdollisuudet hyvään elämään?

Etsimmekö ongelmia vai esitämmekö ratkaisuja?

Meidän tulee jättää jälkeemme Suomi, jossa jokaisella on mahdollisuus toteuttaa itseään parhaaksi katsomallaan tavalla, tulla onnelliseksi.

Mitä ovat ne kokoomuslaiset keinot, joilla tämä varmistetaan – keinot, jotka nojaavat meille tärkeisiin arvoihin: vapauteen, vastuuseen, sivistykseen?

Talouspolitiikka on yksi osa kestävää yhteiskunnan rakentamista, mutta se ei ole ainoa. Meidän arvomme eivät koskaan saa olla alisteisia sille.

***

”Missä on intoa, kykyä tai tarmoa kysytty, sinne on Aina Kaila aina lähetetty”.

Tämä kuvaus sopii yhteisössämme moneen.

Nyt tarvitsemme kirkastusta siihen, minkä puolesta innostumme.

Minkä ajamiseksi valjastamme kykymme ja tarmomme?

Kokoomuksen on pidettävä huolta siitä, että se edistää Suomessa ja maailmalla niitä asioita, joilla on väliä myös lastemme huomisessa:

tasa-arvoa, kestävää kehitystä, demokratiaa.

Ei vain paperilla, ei vain puolella sydämellä, vaan kaikella sillä innolla, kyvyllä ja tarmolla, jota meillä on. Sellainen on todellinen tulevaisuuspuolue.