Valikko 

Blogi

Palloiluhallin peruskivi on muurattu

Julkaistu 26.8.2016

palloiluhalli

 

Sain tänään kunnian olla puhumassa Turun uuden palloiluhallin peruskiven muuraustilaisuudessa. Tämä oli minulle itselleni varsin mieluinen tilaisuus päästä puhumaan, sillä liikuntamaailmasta ponnistaneena, sekä liikunnan ja hyvinvoinnin ympärillä politiikassa toimineena minulla on paljon toiveita ja odotuksia Turun palloiluhalli -hankkeeseen liittyen.

Liikuntapoliittisen kiinnostuksen lisäksi uusi palloiluhalli on minulle merkityksellinen myös aivan henkilökohtaisella tasolla. Kyseessä on nimittäin hanke, joka on tuonut minut politiikkaan lähes 10 vuotta sitten! Tänään tuo ympyrä sulkeutui, kun sain olla seuraamassa uuden palloiluhallin peruskiven muurausta.

Esimerkiksi YLEn vaalikoneeseen vastasin vuonna 2008 seuraavasti:

”Turkuun tarvitaan kiireellisesti palloiluhalli ja sen tulee olla rakentamisen ykköshanke.

Toimivan ja riittävän palloiluhallin puute näkyy harrastajamäärissä, sekä toiminnan laadussa. Palloiluhallin puuttuminen vaikeuttaa kilpajoukkueiden toimintaa, sekä lasten ja nuorten harrastamista.”

Arvata siis saattaa, että minun on vaikea keksiä itselleni mieluisampaa puheenpitopaikkaa, kuin mitä tämä tilaisuus tarjoili tänään.

 

Hallille on tosiaan ollut tarvetta jo pitkään.

Turku on upea liikunta- ja urheilukaupunki. Olosuhteissamme on kuitenkin ollut yksi räikeä puute: kunnollinen ja riittävät vaatimukset täyttävä sisäliikuntahalli. Puute on ollut ilmeinen ja selvä. Palloiluhallin tarpeesta on Turussa puhuttu jo yli 30 vuotta.

Toimivan ja riittävän kokoisen palloiluhallin puute on näkynyt harrastajamäärissä sekä toiminnan laadussa. Heikot olosuhteet ovat heikentäneet suoraan seurojen toimintamahdollisuuksia. Vuoroja nykyisistä halleista haetaan jatkuvasti enemmän, kuin mitä on tarjolla. Turussa on lukumääräisesti vähemmän isoja sisäliikuntapaikkoja, kuin esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla, Tampereella ja Oulussa. Kunnollisten sisäpalloilutilojen puute on vaikeuttanut paitsi monen lajin liigatason toimintaa, myös lasten ja nuorten harrastamista.

 

Pitkällisen prosessin jälkeen, vuosikymmenten, lukuisten selvitysten, raporttien, työryhmien, laskelmien ja kilpailutusten jälkeen:

Nyt halli vihdoin on toteutumassa ja sen peruskivi seisoo muurattuna Turun Kupittaalla. Sijainti on upea, sillä Kupittaan kehittyvä puisto on liikunnan ja urheilun keskittymä vailla vertaa. Uskon, että tuleva palloiluhalli on jälleen yksi tärkeä vetovoimatekijä kaupungillemme.

Palloiluhalli nimenä hieman harhaanjohtava, sillä uusi halli hyödyttää kaikkia lajeja. Se esimerkiksi vapauttaa muita tiloja, kuten tällä hetkellä täysin ylikansoitettuja koulujen saleja, muiden kuin sisäpalloilulajien käyttöön. Akuuttia tarvetta lisätilalle ja lisävuoroille on erityisesti koripallolla, lentopallolla, käsipallolla, salibandylla sekä muista lajeista haluan korostaa ennen kaikkea voimistelua, jonka harjoitusolosuhteet ovat tällä hetkellä erityisen haastavat.

 

Uskon kuitenkin, että tällaisilla hankkeilla on tavalla tai toisella myös syvempää merkitystä harrastaville turkulaisille, kuin mitä voimme liikuntatilastoista katsoa. Muistan omista lapsuudenharrastuksistani hämmästyttävän tarkkaan tilat, joissa harrastusta järjestettiin. Kävinhän noissa rakennuksissa monia kertoja viikoittain, monia vuosia peräkkäin. Muistan salien lattialaudat, oman paikkani balettitangolla, betoniseinään tulleen hassun kolon.. Kaiken sellaisen, mihin ei ajattelisi kiinnittävänsä huomiota, mutta mikä vuosienkin jälkeen näkyy silmien edessä kuin valokuva.

Eikä siinä vielä kaikki, kun suljen silmäni ja mietin niitä paikkoja, joissa olen harrastanut, pystyn hetkeksi palaamaan siihen tunteeseen, joka minulla on lapsena harrastuksessani ollut. Intoa, jännitystä ja onnea.

Liikkumisen puitteet ovat niin paljon enemmän kuin seinät ja katto. Ihmiset liikkuvat ja harrastavat vapaasta halustaan. Harrastus rakentuu ystävyyssuhteista, itselle mielekkäästä tekemisestä ja se toimii tärkeänä vastapainona koululle ja työlle, arjen aherrukselle. Liikuntaharrastukset ovat kokemuksia ja kokemuksista muodostuu muistoja. Tämä palloiluhalli tulee olemaan kokemusten ja muistojen näyttämö tuhansille ja tuhansille turkulaisille.

 

Toivotan palloiluhalli –hankkeessa onnea ja menestystä Turun kaupungille vuokralaisena, Turun Teknologiakiinteistöille rakennuttajana ja Lemminkäiselle suunnittelijana ja rakentajana.

..ja kiitän kaupungin ja kaupunkilaisten liikunta-, urheilu- ja seuraväen puolesta.