Valikko 

Blogi

Lupa rakastaa – oikeus olla

Julkaistu 27.8.2016

Pidämme mielellämme Suomea tasa-arvon mallimaana. Sukupuolten tasa-arvossa olemmekin historiassa loistaneet. Naiset ovat Suomessa saaneet käyttää ääntään vaaleissa jo 110 vuotta ja ensimmäiset naispuoliset kansanedustajat on valittu jo vuonna 1907.

Runsas sata vuotta näiden tapahtumien jälkeen meille on tänä päivänä itsestään selvää, että äänioikeus ja vaalikelpoisuus kuuluvat myös naisille. On tärkeää muistaa, että 1900 –luvun alussakin oli heitä, joiden mielestä nämä oikeudet eivät kuuluisi kaikille.

Tasa-arvon edistämiseksi täytyy edelleen tehdä töitä. Yhteiskunnan epäkohdat eivät korjaannu itsekseen, vaan niitä on aktiivisesti nostettava esiin. On lainsäätäjien tehtävänä huolehtia siitä, että kaikkia yhteiskunnan jäseniä koskevat samat oikeudet. Ihmisten juridinen tasa-arvoisuus ei voi olla asenteista kiinni.

Tasa-arvoisuus lain edessä on paljon muutakin kuin kaikkien oikeus äänestää. Lakipykälämme säätelevät sellaisia asioita, jotka vaikuttavat läheisesti ihmisten mahdollisuuteen valita keitä he voivat rakastaa tai oikeuteen saada perheen. Vielä 2010 –luvulla meillä on myös lakeja, jotka rajoittavat vahvasti yksilöiden itsemääräämisoikeutta aiheuttaen siten tarpeetonta ja epäinhimillistä kärsimystä.

Tänään lauantaina Pride –viikko huipentuu Turussa Pride –kulkueeseen. Turku Priden slogan on ”lupa rakastaa – oikeus olla”. Tähän sloganiin tiivistyy hyvin tämä mielestäni melko vaatimaton pyyntö. Se, että kaikki saavat olla sellaisia kuin haluavat ja rakastaa ketä haluavat ei maksa yhteiskunnalle mitään. Toisen onni ei ole toiselta pois.

 

Toivotan hyvää ja iloista Pridea turkulaisille!

 

10361331_704486916308990_8701354938500215739_n

Kuvassa olen TurkuPride -kulkueessa 2014 avustajani Maijan kanssa