Valikko 

Blogi

Lupa rakastaa – oikeus olla

Julkaistu 27.8.2016

Pidämme mielellämme Suomea tasa-arvon mallimaana. Sukupuolten tasa-arvossa olemmekin historiassa loistaneet. Naiset ovat Suomessa saaneet käyttää ääntään vaaleissa jo 110 vuotta ja ensimmäiset naispuoliset kansanedustajat on valittu jo vuonna 1907.

Runsas sata vuotta näiden tapahtumien jälkeen meille on tänä päivänä itsestään selvää, että äänioikeus ja vaalikelpoisuus kuuluvat myös naisille. On tärkeää muistaa, että 1900 –luvun alussakin oli heitä, joiden mielestä nämä oikeudet eivät kuuluisi kaikille.

Tasa-arvon edistämiseksi täytyy edelleen tehdä töitä. Yhteiskunnan epäkohdat eivät korjaannu itsekseen, vaan niitä on aktiivisesti nostettava esiin. On lainsäätäjien tehtävänä huolehtia siitä, että kaikkia yhteiskunnan jäseniä koskevat samat oikeudet. Ihmisten juridinen tasa-arvoisuus ei voi olla asenteista kiinni.

Tasa-arvoisuus lain edessä on paljon muutakin kuin kaikkien oikeus äänestää. Lakipykälämme säätelevät sellaisia asioita, jotka vaikuttavat läheisesti ihmisten mahdollisuuteen valita keitä he voivat rakastaa tai oikeuteen saada perheen. Vielä 2010 –luvulla meillä on myös lakeja, jotka rajoittavat vahvasti yksilöiden itsemääräämisoikeutta aiheuttaen siten tarpeetonta ja epäinhimillistä kärsimystä.

Tänään lauantaina Pride –viikko huipentuu Turussa Pride –kulkueeseen. Turku Priden slogan on ”lupa rakastaa – oikeus olla”. Tähän sloganiin tiivistyy hyvin tämä mielestäni melko vaatimaton pyyntö. Se, että kaikki saavat olla sellaisia kuin haluavat ja rakastaa ketä haluavat ei maksa yhteiskunnalle mitään. Toisen onni ei ole toiselta pois.

 

Toivotan hyvää ja iloista Pridea turkulaisille!

 

10361331_704486916308990_8701354938500215739_n

Kuvassa olen TurkuPride -kulkueessa 2014 avustajani Maijan kanssa

2 kommenttia artikkeliin “Lupa rakastaa – oikeus olla

 1. Jani-75

  Avioliitto kuuluu vain miehelle ja naiselle sanohan se maalaisjärkikin lisäksi minulle on opetettu koulussa on vain kaksi sukupuolta mies ja nainen ei ole kolmea tai miljoonaa niinkuin joku on väittänyt. Tasa-arvoinen avioliittolaki,translaki ja äitityslaki ovat täysin turhia,koska ei niillä ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa. Ja,jos avioliittolakia pitää muuttaa niin miksei olla samantien vaatimassa,että saisi mennä sukulaisen kanssa naimisiin,moni-avioisuutta tai,että voisi solmia avioliiton alaikäisen kanssa miksi vain yhtä pitää muuttaa. Ne maat,joissa on uusi avioliittolaki voimassa on sananvapautta rajoitettu esim. kanada,kun sanot avioliitto kuuluu miehelle ja naiselle on se syrjintää mitä helevettiä? Uusi avioliittolaki on huonoiten valmisteltu laki mitä koskaan on. Hyvää syksyn jatkoa.

  Vastaa
  1. Saara-Sofia Siren Post author

   Hei! Kiitos kommentista. Lähden vastaamaan nyt vaikka siitä, että on ihan biologinen fakta että sukupuolie ei ole vain selkeät kaksi. Sukupuolirajaa ei ole mahdollista määritellä yksiselitteisesti. Suomessakin syntyy joka vuosi lapsia, joiden sukupuolta ei voida yksiselitteisesti määrittää. Uusi avioliittolaki on erittäin perusteellisesti valmisteltu ja käsitelty ja sen hyväksymistä edelsi varsin kattava ja pitkä yhteiskunnallinen keskustelu. Lain on hyväksynyt eduskunnan enemmistö ja presidentti.

   Vastaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *