Valikko 

Blogi

Hyvää Suomen luonnon päivää!

Julkaistu 27.8.2016

 

Tänään vietetään Suomen luonnon päivää. Mielessäni pyörivät jälleen erityisesti  Itämeren tilaan liittyvät asiat. Olen tänään osallistumassa lasten ja nuorten omaan protestiin Itämeren puolesta Helsingin Kansalaistorilla. Tämän jälkeen jatkan matkaani Riikaan kansainväliseen kansanedustajien Itämerikonferenssiin, jossa toimin Suomen valtuuskunnan johtajana. Tehtävänäni on myös raportoida konferenssissa Itämeren rehevöitymisen tilasta.

Valmistelemastani raportista käy ilmi, että Itämeren tila on edelleen huolestuttava. Vaikka onnistumisiakin on saatu, ei Itämereen päätyvää ravinnekuormaa ole vieläkään pystytty vähentämään siinä määrin, mitä kansainvälisiin tavoitteisiin on kirjattu.

Meille suomalaisille vesistöt ovat tärkeä luonnon elementti. Puhdas luonto on valttikorttimme myös maailmalla. Turistit saapuvat Suomeen ihastelemaan metsän rauhaa ja hiljaisuutta, puhdasta ilmaa, kirkasta vettä ja upeaa saaristoamme. Olemmekin monessa mielessä edelläkävijöitä luonnon puhtaudesta huolehtimisessa, lajiston suojelussa ja vaikkapa kierrätyksessä.

Emme voi kuitenkaan ajatella, että teemme jo riittävästi. Myös Suomella on esimerkiksi vesistöjen suojelussa parannettavaa erityisesti maatalouden ravinnepäästöjen hillitsemisessä. Emme Suomessakaan ole päässeet kaikilta osin asetettuihin päästötavoitteisiin. Meillä on tietoa, taitoa ja haluttaessa myös resursseja toimia vielä paremmin. Mielestäni esimerkiksi ympäristötuilla ja verotuksella tulisi ohjata nykyistä paremmin ympäristölle ystävälliseen toimintaan. Minulla on myös suuria odotuksia liittyen kiertotalouteen ja esimerkiksi ravinteiden kiertoon panostamalla, ja ennen kaikkea sen esteitä poistamalla, voisimme vaikuttaa vielä merkittävästi enemmän luonnon hyvinvointiin.

Itämeren osalta kansainväliseltä yhteistyöltä kaivataan nyt pitkäjänteistä ja päättäväistä politiikkaa. Itämeren tila kohenee erittäin hitaasti. Tämä on haasteellista tavoiteohjelmien laatimisen ja toimenpiteiden vaikuttavuusarvioinnin kannalta. Panostuksia ja ratkaisuja pitäisi pystyä tekemään, vaikka tuloksia nähtäisiinkin vasta vuosikymmenten päästä. Tälläkin hetkellä olemme tilanteessa, jossa emme saavuttaisi meren hyvää tilaa, vaikka saisimme toteutettua kaikki asetetut toimenpiteet ja tavoitteet.

Politiikassa haluamme nähdä nopeita ratkaisuja. Luonnon suojelu on kuitenkin valinta, jonka tulokset ehkä vasta lapsemme näkevät. Muistetaan katsoa ympärillemme ja nauttia siitä millaisessa ympäristössä saamme elää. Muistetaan myös tehdä sellaisia valintoja, jotka kunnioittavat luontoamme. Tänään on hyvä päivä lähteä auringonpaisteeseen kävelemään metsään tai veden äärelle.

 

Hyvää Suomen luonnon päivää!

 

purjehtimassa2016

 Kuvassa olen Baltic Sea Action Groupin kutsumana purjehtimassa Helsingin edustalla