Valikko 

Blogi

Opettajalla tulee olla oikeus puuttua koulumatkalla tai internetissä tapahtuvaan kiusaamiseen

Julkaistu 13.12.2016

 

Kokoomuksen kansanedustajat Sanna Lauslahti, Markku Eestilä ja Saara-Sofia Sirèn ovat jättäneet eduskunnassa lakialoitteen, joka antaisi opettajalle tai rehtorille mahdollisuuden selvittää koulumatkalla, internetissä, puhelimessa tai sähköisillä viestintävälineillä tapahtuvaa häirintää, kiusaamista tai väkivaltaa.

 

Kiusaamista ei tapahdu vain koulun sisällä ja koulualueella, vaan sitä tapahtuu myös koulumatkalla ja sähköisissä välineissä kuten sosiaalisessa mediassa. Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa kiusaamiseen puuttumisen vain koulualueella, ja siten opettajilla ei ole oikeutta puuttua koulumatkalla tapahtuvaan kiusaamiseen. Lisäksi lainsäädännössä on puuttumisen osalta katvealue sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään.

 

”Lainsäädäntömme ei huomioi riittävästi uusia kiusaamisen muotoja sähköisissä välineissä, eikä koulumatkalla tapahtuvaa kiusaamista.  Lainsäädäntöä on pikaisesti päivitettävä tähän päivään tältä osin. Opettajalla on oltava oikeus puuttua ja selvittää kiusaamistilanteita ilman rajoitteita, ja myös saattaa tieto kiusatun ja kiusaajan huoltajille ”, vaativat Kokoomusedustajat.

 

Julkisuudessa on jatkuvasti esillä ikäviä uutisia koulukiusaamisesta ja sen seurauksista. Uutiset koulukiusaamisesta ovat traagisia tarinoita lapsen ja nuoren arjessa näkyvästä tuskasta ja ahdistuksesta.

 

”Kiusaaminen jättää lapselle pysyvät jäljet muistiin. Pahimmassa tapauksessa ne kulkevat mukana läpi koko elämänpolun.  Koulukiusaamisen estäminen on kaikkien meidän asia. Koulukiusaamiseen täytyy yksinkertaisesti saada nollatoleranssi”, vaativat edustajat.

 

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut työryhmän selvittämään keinoja ehkäistä ja puuttua kiusaamiseen sekä edistää koulurauhaa.

 

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että opetusministeri on jämäkästi ottanut asiakseen löytää keinot kiusaamisen estämiseksi.  Silti näemme, että ennen työryhmän raportin julkistamista on tehtävä päivänselviin epäkohtiin korjaustoimia. Kouluun tulee voida mennä ilman pelkoa”, linjaavat edustajat.

 
Sanna Lauslahti

Markku Eestilä

Saara-Sofia Sirèn

 

20161209_125523_resized