Valikko 

Blogi

Lisää sporttia politiikkaan!

Julkaistu 20.3.2023

Urheilun ja liikunnan yhteiskunnallinen merkitys on valtava. Etenkin lasten ja nuorten harrastamisen positiiviset vaikutukset ovat todella mittavat, niin kaverisuhteille kuin hyvinvoinnille. Joukkueessa opitaan yhdessä tekemistä, harjoittelemista tavoitteiden eteen, voittamista ja häviämistä.

Viime päivinä olemme saaneet huolestuttavia uutisia suomalaisten liikkumattomuudesta. Suomalaisten kunto heikkenee. Myös lapsista ja nuorista liian harva liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. UKK-instituutin julkaisemat tuoreet luvut ovat karuja. Tilanne ei muutu, ellei liikunta ja urheilu saa ansaitsemaansa asemaa poliittisessa päätöksenteossa.

Iso merkitys on myös urheilutapahtumilla. Tunnelma on parasta paikan päällä aistittuna. Ostamalla lippuja tapahtumiin, tukee samalla seuratoimintaa. Elinvoimainen talousalue tarvitsee elämää, elämyksiä ja kohtaamisia.

Päätökset liikuntaa, urheilua ja lasten harrastusmahdollisuuksia koskien tehdään politiikassa. Poliitikot päättävät esimerkiksi urheilun ja seurojen tukijärjestelmistä sekä olosuhdeinvestoinneista.

Yksi minulle tärkeä esimerkki on tämä Kupittaan palloiluhalli. Uuden hallin saaminen Turkuun oli asettamani konkreettinen tavoite, kun lähdin mukaan politiikkaan kuntavaaleissa 2008. Toimin heti ensimmäisellä valtuustokaudellani liikuntalautakunnan puheenjohtajana ja sain viedä eteenpäin päätöstä vuosikymmeniä kaivatusta palloiluhallista. Sain kunnian olla muuraamassa peruskiveä ja myöhemmin avaamassa uutta hallia. Nykyään Kupittaan palloiluhallissa harjoittelee ja kilpailee useita lajeja ja seuroja. Tulen aina iloiseksi, kun käyn hallilla!

Olen lähtenyt politiikkaan urheiluseurataustalla. Olin aikanaan Suomen nuorimpia seurajohtajia ja sittemmin vaikuttanut mm. Voimisteluliiton hallituksessa sekä valtakunnallisissa liikunnan ja urheilun järjestöissä. Olin vuoden verran töissäkin maailmanlaajuisen kattojärjestön pääkonttorilla Kööpenhaminassa. Tällä hetkellä vaikutan mm. UKK-instituutin hallituksen jäsenenä sekä liikunnan ja urheilun olosuhteita kehittävän Turun Ratapiha-hankkeen hallituksessa.

Olen myös harrastavien lasten vanhempi. Kannan huolta siitä, ettei kaikilla lapsilla ole mahdollisuutta itselle mieluisaan harrastukseen. Siksi haluan jatkaa työtäni harrastustakuun toteuttamiseksi.

Tein aikanaan ensimmäisen harrastustakuu-aloitteen Turussa. Vaikka kaikki eivät heti lämmenneet ajatukselle, laajeni se myöhemmin valtakunnalliseksi. Sittemmin Suomessa on otettu käyttöön saman ajatuksen pohjalta harrastamisen Suomen malli. Se on erinomainen avaus, jota on tärkeä kehittää. Matalan kynnyksen harrastustoimintaa tulee viedä koulupäivien yhteyteen.