Valikko 

Blogi

Mielenterveyden kriisi on ratkaistava

Julkaistu 20.3.2023

Olen huolissani erityisesti lasten ja nuorten kasvavista mielenterveyden ongelmista. Jo ennen koronaa jopa joka neljäs lapsi oireili ja pandemian myötä luvut synkkenivät entisestään. Myös avun saaminen vaikeutui,

On panostettava ennaltaehkäisyyn ja korjattava akuutit ongelmat palveluissa. Apua ja tukea on saatava silloin, kun sitä tarvitsee. Nopea hoitoonpääsy on inhimillisestä näkökulmasta tärkeää, mutta myös yhteiskunnan kannalta kestävää.

  • Toteutetaan terapiatakuu! Oli pettymys, ettei nykyinen hallitus asiaa hoitanut, vaikka puolueet ovat sanoneet aloitetta kannattavansa. Kokoomus on tukenut ehdotusta johdonmukaisesti ja osoittanut sen toteutukseen myös tarvittavat määrärahat.
  • Pelkät lisäresurssit eivät riitä, ellei ammattilaisia ole tarpeeksi. Terapeutteja tarvitaan lisää. Terapeutin löytäminen on tällä hetkellä kohtuuttoman hankalaa ja myös siihen tarvitaan tukea.
  • Panostetaan kouluissa oppimisen tukeen ja erityisopetukseen.
  • Puututaan paremmin koulukiusaamiseen, väkivaltaan ja syrjintään.
  • Edistetään toimintatapoja ja käytäntöjä, joilla kännykät saadaan pois oppitunneilta (silloin kun niitä ei oppimistarkoitukseen tarvita).
  • Mahdollisestaan jokaiselle lapselle ja nuorelle edes yksi mielekäs harrastus, mieluiten koulupäivien yhteyteen. Tein ensimmäisen harrastustakuu-aloitteen Turussa vuosia sitten, sittemmin ajatus on laajentunut valtakunnalliseksi. Jatketaan Suomen harrastamisen mallin kehittämistä.

Mielenterveyttä pitää vaalia kuten terveyttä ylipäänsä.