Valikko 

Blogi

Lisää kansankapitalismia!

Julkaistu 31.3.2023

Suomeen saatiin Sipilän hallituskaudella kokomuksen aloitteesta vihdoin osakesäästötili, lähes 10 vuotta Ruotsia jäljessä. Kyseessä on kaikille avoin osakesäästämisen ja -sijoittamisen tili. Suomalaiset ovat ottaneet osakesäästötilin hyvin vastaan ja osakesäästäjien määrä on kasvanut vuosi vuodelta jo yli 300 000 henkilöön.

Tämä on positiivinen muutos. Jokaisella tulee olla mahdollisuus vaurastua, vaikuttaa omaan taloudelliseen tilanteeseensa ja varautua tulevaisuuteen. Kysymys on myös tasa-arvosta. Perinteisesti naisilla on ollut heikompi taloudellinen asema, joten on erityisen ilahduttavaa nähdä sijoittavien naisten määrän kasvavan. Se mahdollistaa yhä useammalle naiselle omannäköisiä valintoja elämässä.

Osakesäästötiliin jäi kuitenkin joitakin valuvikoja. Tulevalla kaudella tätä mahdollisuuksien tasa-arvon työkalua tulee siksi kehittää edelleen. Osakesäästötiliin nyt laaditusta talletuskatosta tulee luopua ja myös rahastosijoitukset tilille tulisi mahdollistaa. Ihmisten pitää voida sijoittaa omia rahojaan ilman keinotekoisia rajoituksia.