Valikko 

Blogi

Koulutus säilyy jatkossakin maksuttomana suomalaisille

Julkaistu 10.3.2016

Kokoomuksen kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Saara-Sofia Sirén tyrmää kansanedustaja Li Anderssonin (vas.) epäilyt hallituksen aikeista säätää lukukausimaksuja toisen asteen opiskelijoille. Li Andersson epäili Kansanuutisten verkkolehdessä 10.3., että hallitus olisi säätämässä lukukausimaksuja.

– Hallitus tulee säilyttämään koulutuksen maksuttomana suomalaisille. Tällaista keskustelua ei ole edes harkittu käytävän, eikä tämän hallituksen toimesta tulla käymään. Korkea koulutus ei saa koskaan olla kiinni perheen varallisuudesta. Maksuton ja korkeatasoinen koulutus on olennainen osa mahdollisuuksien tasa-arvoa, siitä emme suostu tinkimään, Sirén sanoo.

Hallitus on linjannut kuntien tehtävien purkamista koskevassa linjauksessaan, että toisen asteen oppilaitoksille annetaan oikeus periä lukukausimaksuja EU-/ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta. Linjauksen taustalla on tavoite suomalaisen huippuosaamisen koulutusviennin mahdollistamisesta. Tällä hetkellä toisen asteen koulutusviennille on lainsäädännöllisiä esteitä.

– Hallitus on linjannut tässä siitä, että toisen asteen oppilaitoksille annettaisiin korkeakouluja vastaavat mahdollisuudet suomalaisen korkean osaamisen viennille. Lukukausimaksuja saisi periä EU- ja ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta, ei kuitenkaan suomalaisilta tai EU-/ETA-alueen sisältä tulevilta opiskelijoilta, Sirén toteaa.

– Andersson luo turhaan pelkokuvia. Suomalainen koulutus tulee säilymään jatkossakin suomalaisille maksuttomana. Siitä ei tingitä tippakaan, Sirén lopettaa.