Takana on jo reilu vuosi elämää koronarajoitusten viidakossa. Monilla meistä on ollut mahdollisuus sovittaa elämänsä melko sujuvasti, tai ainakin siedettävästi, poikkeukselliseen tilanteeseen. Samaan aikaan on kuitenkin iso joukko ihmisiä, joiden elämää tai elinkeinoa koronarajoitukset ovat hankaloittaneet kohtuuttomasti.
Erityisesti kulttuuri- ja tapahtuma-ala sekä muut ihmisten kohtaamisista elävät alat ovat olleet pysähdyksissä jo kokonaisen vuoden. Varsinkin pienemmille toimijoille ja vaikkapa isolle osalle freelancereita tilanne on ollut suorastaan katastrofaalinen. Harvoilla on ollut mahdollisuutta kerätä suuria puskureita pahan päivän varalle. Yrittäjät ovat joutuneet irtisanomaan henkilöstöä ja myymään omaisuuttaan. On sydäntä särkevää kuulla esimerkiksi muusikoista, jotka joutuvat kauppaamaan tärkeitä soittimiaan saadakseen rahaa arjesta selviytymiseen. Ahdinkoa hankaloittaa edelleen erittäin epävarmat tulevaisuuden näkymät.
Rokotusten eteneminen tuo toivoa tilanteen helpottumisesta tulevaa kesää ajatellen. Ihmisten hyvinvointia, jaksamista, arjen mielekkyyttä ja sujuvuutta edistävien alojen (ja aloilla työskentelevien yrittäjien) näkökulmasta olisi erityisen tärkeää, että kaikki mahdolliset tavat avata Suomea turvallisesti nyt hyödynnettäisiin osana Suomen Exit-strategiaa.
Yhtenä työkaluna me Kokoomuksessa olemme ehdottaneet niin sanotun koronapassin käyttöönottoa. Rokotuksen tai hiljattain negatiivisen koronatestituloksen saanut henkilö saisi passin myötä mahdollisuuden muun muassa osallistua erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin.
Vastaavia digitaalisia passeja on jo tarkoitus hyödyntää matkailussa. Olisi vain järkevää laajentaa koronapassin hyödyntämistä myös muihin palveluihin ja asiointiin.
Ehdotusta on kritisoitu epäreiluksi ja tällä argumentilla myös hallitus on suhtautunut avaukseen nihkeästi. Miksi vain osalle annettaisiin lupa vapaampaan elämään?
Itse en tätä kritiikkiä allekirjoita. Rokotepassi ei ole keneltäkään pois, vaikka mahdollistaakin osalle nopeammin enemmän. Ei kai parempi vaihtoehto voi olla se, että jäämme kaikki odottamaan pandemian laantumista pidempään.
Esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvat ikäihmiset ovat viettäneet eristyksissä elämää vuoden päivät. Monet tukipalvelut ja vähäisetkin sosiaaliset kontaktit ovat saattaneet puuttua arjesta pitkiä aikoja. Soisin heille mielelläni mahdollisuuksia kuluttaa esimerkiksi kulttuuripalveluita, vaikka itse en vielä voisikaan. Samalla yritykset saisivat asiakkaita, jonka myötä toimintoja ja jopa työpaikkoja voitaisiin palauttaa.
Jokainen meistä toivoo, että tartutatilanne helpottaisi nopeasti ja voisimme jälleen tavata muita ihmisiä ja osallistua erilaisiin tapahtumiin tai tilaisuuksin. Emme voi kuitenkaan luottaa pelkästään siihen, että pandemiatilanne helpottuu pysyvästi, vaan meidän tulee samaan aikaan aktiivisesti pohtia, miten tämän kriisin vaurioita voidaan korjata ja miten voimme parhaiten valmistautua seuraaviin mahdollisiin kriiseihin.
Olen aikaisemmin kirjoittanut hallituksen puutteellisesta Exit-strategiasta täällä.
Kokoomuksen esittämään Exit-strategiaan voi tutustua täällä.
Olen jättänyt tapahtuma- ja kultuurialaa koskevan kirjallisen kysymyksen ministerille, sen voit käydä lukemassa täällä.