Valikko 

Blogi

Kolme syytä äänestää Alex Stubb presidentiksi

Julkaistu 15.1.2024

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona. Suomella on hyvä tilanne, kun ehdokkaina on useampi hyvä vaihtoehto. Oma valintani kuitenkin on selkeä: aion äänestää Alexander Stubbia. Alla kolmella pointilla perusteluni, miksi Alex.

1. Kokemus

Alexin kokemus presidentin tehtävää ajatellen hakee vertaistaan. Hän on toiminut mm. pääministerinä, valtiovarainministerinä, ulkoministerinä, eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä sekä kansanedustajana, Euroopan parlamentin jäsenenä sekä Euroopan komission puheenjohtajan neuvonantajana. Hänellä on erittäin vakuuttava akateeminen tausta tutkijana ja professorina, pitkä lista julkaistuja kirjoja ja akateemisia artikkeleita. Haluan nostaa esille myös sen, että Alex toimii Martti Ahtisaaren seuraajana konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen hallituksen puheenjohtajana. Kaikki tämä antaa todella vahvan taustan tasavallan presidentin arvokkaaseen ja tärkeään tehtävään. Kun ulkopolitiikkaan tällä hetkellä liittyy erityistä epävarmuutta, korostuu vahvan kokemuksen merkitys juuri näistä teemoista. 

2. Kansainvälisyys

Kansainväliset suhteet ovat Suomelle äärimmäisen tärkeitä ja presidentin rooli on siinä aivan keskeinen. Kansainvälisyys, verkostot ja kielitaito ovat kiistatta aina olleet Alexin vahvuuksia. Hän on kansainvälisillä kentillä vahvimmillaan, kuin kala vedessä. Siitä on Suomelle valtavasti etua.  

3. Turvallisuuspoliittinen kokonaisnäkemys

Turvallisuus on Alexin kampanjan keskiössä. Olen pistänyt merkille, miten osana turvallisuuspoliittista ajatteluaan Alex nostaa esille muun muassa huolensa maamme kahtiajakautumisesta sekä nuorten mielenterveysongelmien kasvusta ja yksinäisyydestä. Pidän tätä todella tärkeänä. Alex kampanjoi teemalla ”Yhdistävä tekijä”, ja nimenomaan yhdistävää, kokenutta ja eteenpäin katsovaa presidenttiä Suomi jatkossakin tarvitsee. On ollut hienoa nähdä, miten Alexin kampanja on hänelle luontevalla tavalla rakentunut positiiviselle yhdessä tekemiselle. Tämä on oikein, emme kaipaa Suomeen yhtään lisää vastakkainasettelua. Kuten Alex toteaa: Koko Suomen etu edellä – aina ja yhdessä. Kannattaa muiltakin osin käydä tutustumassa Alexin syksyllä julkaisemaan vaaliohjelmaan täällä: www.alexstubb.fi/vaaliohjelma

***


Alexilla on mielestäni parhaat edellytykset toimia Suomen seuraavana tasavallan presidenttinä. Hän haluaa olla tekemässä avointa, turvallista ja kansainvälistä Suomea. Presidentin tärkeä tehtävä on hoitaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Alexilla on vaikuttavaa asiantuntemusta, laajat kansainväliset verkostot sekä vahvat näytöt kansainvälisistä suhteista. 

Arvostan lisäksi sitä, miten rakentavalla tavalla hän on kyennyt reflektoimaan aikaisempaa toimintaansa politiikassa etenkin suhteessa Venäjään (mm. ”What we can learn from different attitudes towards Russia – Geopolitics with Alex Stubb”). Poliitikoille ei ole tyypillistä myöntää virheitä, vaikka kaikki niitä tekevät. Alex on myös poikkeuksellisen sporttinen henkilö ja kovakuntoinen ehdokas, joten häneltä löytyy takuulla puhtia ja sinnikkyyttä presidentin vaativassa tehtävässä. Alex ymmärtää liikunnan merkityksen niin yhteiskunnan kuin yksilön kannalta. Tuli vähän enemmän kuin kolme pointtia, mutta näistäkin syistä valintani siis on Alex.

Olet tervetullut mukaan Alexin tiimiin! Käy liittymässä osoitteessa www.alexstubb.fi. Muistathan seurata Alexia InstagramissaTiktokissa ja Youtubessa. Suosittelen myös Youtubesta löytyviä Alex Talk -keskusteluohjelman jaksoja, joissa Alex juttelee mielenkiintoisten vieraiden kanssa politiikasta ja monista muistakin aiheista. 

Kannustan lisäksi lukemaan hänen hienon esseensä Helsingin Sanomista. Alex käsittelee siinä näkemyksiään Suomesta kotimaisen kirjallisuuden teoksen, Sofi Oksasen Puhdistuksen, kautta.

Ennen kaikkea: Äänestä Alex presidentiksi numerolla 8! Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17.1. ja päättyy tiistaina 23.1. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 28.1.