Valikko 

Blogi

Rakentavat presidentinvaalit eivät ole itsestäänselvyys

Julkaistu 22.2.2024

Yhteiskunnallinen vastakkainasettelu on voimistunut ja poliittinen asetelma Suomessakin aikaisempaa blokkiutuneempi. Etenkin sosiaalisessa mediassa keskustelut kärjistyvät herkästi, kun kärkkäimmät kommentit saavat eniten näkyvyyttä. Haetaan ”me vastaan muut” -asetelmaa ja teräviä piikkejä, joista algoritmi sitten palkitsee.

Polarisoitunut ilmapiiri ei kuitenkaan jää vain sosiaaliseen mediaan, vaan sitä on havaittavissa myös muissa yhteyksissä. Omankin poliittisen urani aikana äänenpainot esimerkiksi eduskunnan täysistunnoissa ovat voimistuneet. Mielipiteet ovat ehdottomia, reaktiot nopeita ja ennakko-oletuksiin jumiudutaan useammin. Ei edes yritetä ymmärtää toisenlaisia mielipiteitä, tai sitten ymmärretään tahallaan väärin. 

Suomella ei pitäisi olla varaa vastakkainasetteluun. Se heikentää yhteistyötä ja vuorovaikutusta. Sitäkin tärkeämpää olisi löytää yhteisiä näkökulmia ja yhdistäviä tekijöitä sekä lisätä ymmärrystä erilaisten ihmisten välillä. Omassa ”kuplassa” samanmielisten kanssa voi olla helppo olla, mutta oman ajattelun kehittymiseen tarvitaan ennen kaikkea dialogia ihmisten kanssa, joilla on erilainen näkemys. Hyödyllisintä on rakentava keskustelu eri mieltä olevien kesken. Jos oma näkemys ei siitä jalostu, saa se vahvistusta. Parhaassa tapauksessa voi oppia jotakin uutta.  

Juuri näistä syystä presidentinvaaliehdokkaiden tyyli kampanjoida tuntui suorastaan voimistavalta. Ehdokkaat näyttivät esimerkkiä, että korkeallakin tasolla ja panosten ollessa kovia, on mahdollista keskustella asiapohjalta, rakentavasti ja toisia kunnioittaen. 

Saimme vaalien alla seurata vaalitenttejä, joissa ehdokkaat eivät huutaneet toistensa päälle, vaan kuuntelivat ja arvostivat toisiaan. Tyyli huipentui vaali-iltana, kun tuloksen selvittyä vaalit voittanut Stubb suuntasi vastaehdokkaansa Haaviston valvojaisiin ennen omien kannattajiensa pariin siirtymistä. Yhteisellä lavalla ehdokkaat puhuivat kauniisti toisistaan ja toistensa tukijoista. Yhdessä he lähettivät suomalaisille todella tärkeän viestin: on vain yksi Suomi-joukkue. 

Tällainen ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Vaalit olisivat voineet olla myös repivät ja riitaisat. Stubb ja Haavisto valitsivat toimia rakentavasti. Asiallinen kampanjointi ja ehdokkaiden hyvähenkinen yhteisesiintyminen kertoo hyvää demokratiamme tilasta. Se ylitti uutiskynnyksen myös kansainvälisesti. 

Presidentinvaalit loivat toivoa ja toivat suomalaisia yhteen näinä epävarmoina aikoina. Toivottavasti presidentinvaaleissa nähty rauhallinen asiakeskustelu näyttää esimerkkiä myös yleisemmin yhteiskunnalliselle keskustelulle.