Valikko 

Blogi

Kirje turkulaisille seuratoimijoille

Julkaistu 7.4.2017

 

Arvoisa urheiluseuratoimija,

Vapaa-ajanpalvelut, kuten liikuntapalvelut, ovat jatkossa kunnissa yhä tärkeämmässä roolissa. Sote- ja maakuntauudistukset muuttavat hallintorakenteita siten, että ennaltaehkäisevien palveluiden merkitys tulee kasvamaan. Päätöksentekoon tarvitaan vahvaa liikunnan, urheilun ja seuratyön asiantuntijuutta varmistamaan, että kasvava merkitys tunnistetaan ja myös hyödynnetään oikein.

Parhaillaan käynnissä ovat kunnallisvaalit. Jälleen valitaan Turkuun valtuutetut, jotka tekevät päätöksiä turkulaisten puolesta seuraavat neljä vuotta. Olen ehdolla jatkamaan työtäni kolmannelle kaudelle Turun kaupunginvaltuustossa.

Takana on yli kahdeksan vuotta työtä kunnallispolitiikassa. Näiden vuosien aikana olen tehnyt töitä kaupunginvaltuuston lisäksi muun muassa liikuntalautakunnan puheenjohtajana sekä kaupunginhallituksen jäsenenä. Myöhemmin matka jatkui valtakunnalliseen päätöksentekoon kansanedustajaksi eduskuntaan, jossa tällä hetkellä työskentelen tuttujen teemojen parissa esimerkiksi sivistysvaliokunnan jäsenenä sekä Valtion liikuntaneuvoston varajäsenenä.

 

Halusin kirjoittaa turkulaisille seuratoimijoille henkilökohtaisen kirjeen, jotta voisin kertoa itsestäni ja ajatuksistani juuri sille porukalle, josta itsekin ponnistan. Minulla on kokemusta laajasti politiikan eri sektoreista, mutta taustani on nimenomaan liikunnassa ja urheilussa. Oma vaikuttajakouluni on ollut urheiluseuroissa ja liikunnan järjestöissä. Ilman sitä taustaa en olisi lähtenyt alun perinkään mukaan politiikkaan. 

Olen toiminut liikunnan ja urheilun parissa koko ikäni. Vuosien saatossa olen vaikuttanut monessa roolissa: ensin harrastajana, liikkujana ja urheilijana, sittemmin ohjaajana, valmentajana, seurajohtajana sekä järjestövaikuttajana

Kuten liikuntaihmisenä hyvin tiedät, suomalaiset liikkuvat aivan liian vähän. Liian vähäinen liikunta aiheuttaa miljardiluokan laskun, joka vuosi. Uskon edelleen, että liikunnan lisääminen kaikissa ikäluokissa (painottuen kuitenkin lapsiin ja nuoriin) on tulevaisuuden kannalta keskeisimpiä kysymyksiä. Pienellä panostuksella harrastusmahdollisuuksiin ja olosuhteisiin saadaan isoja merkityksiä.

 

Liikuntaolosuhteiden parantaminen on ollut keskeisimpiä tavoitteitani kuntapolitiikassa aina ensimmäisistä vaaleistani 2008 lähtien. Vaikka työtä vielä riittää, on ollut hienoa päästä edistämään turkulaiselle liikunnalle keskeisiä hankkeita. Kunnallispoliittisen urani huippuhetkiä ovat olleet esimerkiksi se, kun liikuntalautakunnan puheenjohtajana sain kunnian julistaa uudistetun Impivaaran uimahallin avatuksi – tai se, kun vuosikausien väännön jälkeen pääsin muuraamaan tulevan palloiluhallin peruskiveä. Sittemmin olen nostanut esille erityisesti voimistelulajien olosuhteiden räikeitä puutteita. Harrastaja- ja harjoitusmäärät eivät ole Turussa suhteessa olosuhteiden tasoon.

Viime aikoina olen tehnyt paljon töitä erityisesti lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien edistämiseksi. Uskon, että juuri mahdollisuudella harrastaa on erittäin kauaskantoisia vaikutuksia terveyden edistämisen, sosiaalisten suhteiden muodostumisen ja syrjäytymisen ehkäisyn näkökulmista. Niin kansanedustajana kuin kaupunginvaltuutettuna olen ollut vahvasti edistämässä tavoitetta, että jokaiseen koulupäivään saadaan edes tunti liikettä. Olen ylpeä, että Turku on tässä työssä edelläkävijä. Viime syksynä jätin yhdessä Kokoomuksen valtuustoryhmän kanssa valtuustoaloitteen niin sanotun harrastustakuun edistämiseksi Turussa. Sittemmin vastaava aloite on tehty yli 70 kunnassa ympäri Suomen. Turussa moni asia on liikunnan osalta hyvin, mutta haluan kehittää harrastusmahdollisuuksia erityisesti koulupäivien yhteyteen. Tämä edellyttää aikaisempaa koordinoidumpaa yhteistyötä koulujen, liikuntapalveluiden sekä esimerkiksi teidän urheiluseurojen kanssa. Olen todella iloinen siitä, miten positiivisen vastaanoton tämä tekemäni avaus on saanut.

 

Nämä ovat tietysti vain muutamia esimerkkejä siitä, mitä olen viimeisten kahden kauden aikana kaupunginvaltuustossa tehnyt. Toivon, että sinulla olisi mahdollisuus tutustua ajatuksiini ja tekemisiini tarkemmin nettisivuillani. Sivuillani kerron työstäni, tekemistäni aloitteista ja avauksista, sekä esimerkiksi edellisvuonna lanseeraamastani Harrastustuesta, jonka kautta olen jakanut tuhansia euroja sellaisten lasten ja nuorten harrastuksiin, joilla harrastus on ollut vaarassa päättyä perheen taloudellisen tilanteen vuoksi. Blogista löytyy myös lukuisia kirjoituksiani ja kannanottojani liikunnan, urheilun, seuratyön ja harrastusmahdollisuuksien edistämisestä Turussa ja laajemmin koko Suomessa.

Mikäli Sinulla herää kysymyksiä, kommentteja tai ajatuksia, kuulen niistä mielelläni. 

Liikunnalla ja urheilulla on suuri merkitys Turulle. Jos olet samaa mieltä, äänestä.

 

Saara-Sofia Sirén