Valikko 

Blogi

Kestävämpää uutta vuotta!

Julkaistu 1.1.2018

Viime yönä vuosi vaihtui. Sen kunniaksi lähetettiin eri puolilla Suomea ilotulituksia, kuten tapana on ollut. Rakettien paukuttelu kuuluu perinteisesti uuden vuoden juhlintaan, vaikka kovin kestävä juhlistamistapa ne eivät ole.

En itse ole oikein koskaan välittänyt ilotulituksista. Ne pitävät kovaa meteliä, roskaavat luontoa, aiheuttavat vaaratilanteita ja säikyttävät kotieläimiä.

Juhlinnan tuoksinnassa ja yön pimeydessä lähetettyjen rakettien aiheuttama harmi näkyy monin tavoin. Uuden vuoden yö on tuskaa esimerkiksi monessa koirataloudessa, jossa koira pelkää henkensä edestä pauketta. Rakettien pakkausten ja palaneiden ilotulitejämien jättämä roskamäärä paljastuu aikaiselle liikkujalle seuraavana aamuna. Ja vaikka roskat jaksettaisiinkin hoitaa roskikseen asti, kaikki ilotulitteiden aiheuttama jäte ei näy silmälle. Kemikaaleja päätyy maahan ja vesistöihin, isojen ilotulitusten raskasmetallihiukkasia laskeutuu kilometrien päähän. Olen pohtinut, onko yksityishenkilöiden ylipäänsä tarpeen saada käyttää ilotulitteita, kun se on muutoinkin kiellettyä kaikkina muina vuoden päivinä (sallittua ainoastaan uudenvuodenyönä 18-02). Varmasti voitaisiin keksitä muita, kestävämpiä tapoja yhteisesti juhlistaa vuoden vaihtumista.

Kaupunkien asukkailleen tarjoamat ilotulitukset ovat yhteisöllisiä ja hienoja tapahtumia. Jotakin näyttävää, juhlavaa, valoa pimeyteen tuovaa kaivattaisiin niitä korvaamaan. Ruotsissa muutama kunta järjestää uuden vuoden ilotulitusten sijasta lasershow’n. Minusta tämä on hieno vaihtoehto! Taatusti juhlava ja vaikuttava, mutta ympäristölle ja eläimille ystävällisempi. Valoshow’ta voisi rytmittää musiikilla, jota itse ainakin kuuntelisin pauketta mieluummin.

Kestävä tulevaisuus edellyttää totuttujen toimintatapojen muuttamista. Kestävämpien valintojen myötä toivotan hyvää uutta vuotta!