Valikko 

Blogi

Itsenäisten valtioiden on voitava tehdä omat päätöksensä

Julkaistu 21.2.2022

Heti kun Kiinan rooli olympialaisten näyttämönä päättyi, otti Venäjällä suurvaltahaikailun näytös uusia kierroksia. Vaikutti olleen suunnitelmissa.

Putin järjesti näytösmäisen turvallisuusneuvoston kokouksen ja piti pitkän, poukkoilevan ja huolta herättävän puheen. Venäjä aikoo tunnustaa Itä-Ukrainalle kuuluvien alueiden itsenäisyyden.

Tämä tarkoittaa merkittävää eskalaatiota jo ennestään erittäin jännittyneeseen tilanteeseen. Tunnustamalla separatistialueet Venäjä rikkoo kansainvälistä oikeutta sekä Minskin sopimuksia. Alueet ovat osa Ukrainaa.

Ukraina on pyytänyt apua. Myös Suomelta on pyydetty puolustukseen liittyviä materiaaleja tueksi. Suomessa tulee nyt miettiä tarkkaan, minkälaisia päätöksiä tilanteessa tehdään. Meidän tulee olla Ukrainan tukena. Joskus voimme itsekin olla avun tarpeessa!

Putinin puheen viesteistä on tulkittavissa, ettei suurvaltahaikailu välttämättä pääty koskemaan vain Ukrainaa.

EU:n tulee nyt osoittaa yhtenäisyytensä ja asettaa pakotteet, joilla on myös merkitystä.

Suomen tulee edistää omaa NATO-jäsenhakemustaan pian, mieluiten yhdessä Ruotsin kanssa.

Fennovoima-hanke tulee keskeyttää. Jälkiviisaana on helppo todeta, että lupa olisi alunperinkin pitänyt antaa Fortumille. Hankkeeseen liittyvistä vaihtoehdoista tulee nyt viimeistään käydä yhteiskunnallinen keskustelu, jossa mukana on ulko- ja turvallisuuspoliittisesta näkökulma. Tällainen keskustelu olisi pitänyt käydä aikanaan paitsi tästä hankkeesta, myös Nord Streamia koskien.