Valikko 

Blogi

Hyvää joulunakin!

Julkaistu 23.12.2015

Olen kansanedustajana mukana tekemässä niitä vaikeita päätöksiä, joilla Suomen taloutta yritetään saada kääntymään taas nousuun. Taloutta tasapainottaessa kysymys on meistä kaikista. Erityisesti kysymys on siitä, mitä jätämme lapsillemme. Siksi olen pitänyt tärkeänä, että itsekin osallistun ihan henkilökohtaisesti taloustalkoisiin. Pienelläkin voi tehdä paljon ja minulla on siihen mahdollisuus.

Hyväntekeväisyydestä ja auttamisesta ei tunnu luontevalta puhua, mutta tässä syksyn aikana on erityisesti kansanedustajiin kohdistunut kyselyitä siitä, mitä lahjoitamme ja miten osallistumme. Kerron siis omasta tavastani.

Lahjoitan viikon palkkani nuorten voimisteluharrastuksen mahdollistamiseen Turun seudulla. Voimistelu lajina on antanut minulle valtavasti ja olen läheltäseuraten nähnyt miten paljon liikuntaharrastus, omaan porukkaan kuuluminen ja yhdessä harjoittelu, voi antaa vaikeassakin elämäntilanteessa.

90-luvun lamasta opimme, että hyvinvointiin pitää panostaa vaikeinakin aikoina. Lahjoittamalla osan palkastani lasten ja nuorten harrastukseen haluan muistuttaa, että panostaminen hyvinvointia lisääviin ja terveyttä edistäviin asioihin kantaa hedelmää tulevaisuudessa.

Mielestäni jokainen lapsi ansaitsee harrastuksen ja liikkumalla riittävästi rakennetaan hyvää terveyttä.
Minulle luonteva lahjoituskohde löytyy urheilun parista, sillä voimisteluseurasta olen itsekin lähtenyt mukaan vaikuttamaan.

Oma lajini on joukkuevoimistelu. Lajin harrastajamäärät ovat kasvaneet hurjasti omista aktiiviajoistani tähän päivään asti. Joukkuevoimistelussa tarjotaan valmennusta monella taitotasolla aina harrastevoimistelusta huippu-urheiluun.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana lasten ja nuorten harrastusten kustannukset ovat nousseet varsin huomattavasti. Tämä huolestuttaa. Lajien kallistumisen vaarana on, että harrastaminen käy joillekin mahdottomaksi. Meillä ei ole varaa siihen, että liikkuminen on luksustuote, vaan vaihtoehtoja on oltava tarjolla jokaiselle. Tämä on tärkeä kysymys ihan kansantaloudenkin näkökulmasta. Lisäksi lahjakkaita, nuoria urheilijoita pitää löytää ja tukea yhä varhaisemmassa vaiheessa. Huippu-urheilu-uralle pitäisi voida pyrkiä taitojen, ei varakkuuden perusteella. Tähän tarvitsemme uudenlaisia tukimuotoja. Joukkuevoimistelu on hyvä esimerkki huipputason urheilulajista, jossa rahaa ei vielä liiemmin liiku, vaikka kustannukset ovat nousseet varsin korkealle.

Lahjoitan itse tällä kertaa turkulaiselle Sanix Valens –joukkuevoimistelutiimille, joka on hieno esimerkki kahden seuran, Lahjan Tytöt ja Turun Pyrkivä, yhteistyöstä. Tiimin urheilijat, valmentajat ja seuratoimijat ovat yhdistäneet voimansa joukkuevoimistelun huipun tavoittamiseksi. Sanix Valens –tiimin pitkän tähtäimen tavoitteena on kilpailla joukkuevoimistelussa kansallisella huipulla ja saavuttaa menestystä kansainvälisissä kisoissa.

IMG_7026

Tiimin (kuvassa) kaksi joukkuetta ovat Länsi-Suomen alueen ainoat edustajat 14-16 -vuotiaiden ja yli 16 –vuotiaiden SM-sarjoissa. Lahjoitukseni mahdollistaa osaltaan tavoitteellisen harrastamisen koko joukkuekokoonpanolle siten, ettei vanhempien tulotaso muodostu esteeksi porukkaan kuulumiselle.

Jouluisin olen perinteisesti osallistunut Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän joululahjakeräykseen ja hankkinut jollekin alueemme vähävaraiselle lapselle hänen toivomansa joululahjan. Näin tänäkin vuonna. Joulukorttirahat lahjoitimme kollegani Anne-Mari Virolaisen kanssa yhteisesti Lastenklinikoiden Kummien kautta Tyksin lasten- ja nuortenklinikalle.

Joulu on tietysti erityisesti lahjojen, auttamisen ja antamisena aikaa, mutta erilaisille hyväntekeväisyysjärjestöille lahjoittaminen on minulle tuttua ihan ympäri vuoden jo yli kymmenen vuoden takaa. Olen 18-vuotissyntymäpäivästäni asti lahjoittanut joka kuukausi osan palkastani ensin Unicefille ja sittemmin useammalle (nyt jo viidelle) järjestölle, jotka tekevät lahjoituksillani hyvää Suomessa ja maailman kehittyvissä kolkissa sekä konfliktialueilla. Minulla on myös kaksi kummityttöä Afrikassa, joiden elämää ja koulunkäyntiä tuen joka kuukausi. Nämä kaikki kuukausilahjoitukseni pyörivät ihan normaalisti ja edelleen tästä eteenpäinkin.

Hyvää joulua! Tehdään hyvää paitsi jouluna, ympäri vuoden!