Valikko 

Blogi

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Julkaistu 6.12.2015

Kahden vuoden päästä rakas kotimaamme täyttää sata vuotta. Se tuntuu samanaikaisesti pitkältä ja lyhyeltä ajalta. Lähes sadan vuoden aikana Suomi on muuttunut paljon. Vuosikymmeniä leimaavat nousut ja laskut, ilot ja surut, ahdinko ja vapauden tunne.

Viimeisten vuosien aikana olemme saaneet paljon, mutta jälleen myös kohdanneet uusia haasteita. Eurooppalainen yhtenäisyys on koetuksella. Maailman tapahtuman heijastuvat Suomeenkin tavalla, johon emme ole osanneet valmistautua.

 

Silti meillä on niin paljon, josta voimme olla kiitollisia, joka päivä. Meillä on vapaa ja tasa-arvoinen hyvinvointivaltio, jossa kaikilla on mahdollisuus menestyä, mutta jossa myös heikommista pidetään huolta. Sadassa vuodessa olemme kulkeneet jo pitkän matkan ja aina vain uudet sukupolvet jatkavat työtä ja vievät Suomea eteenpäin.

Elämme jatkuvassa muutoksessa. Viimeisten vuosikymmenten aikana muutosvauhti on ollut yhä vain kiihtyvää.

Menneet sukupolvet ovat tätä maata meille rakentaneet, luoneet pohjan tuleville. Nyt on jälleen uuden sukupolven vuoro omalla panoksellaan kehittää paitsi tätä maata, koko maailmaa. Omalla tavallaan, sopeutuen yhä kiihtyvään muutosvauhtiin. Vaikka aika on monella tapaa haastava, on tulevaisuuteen syytä katsoa luottavaisena. Kautta historian tämä kansakuntamme on selvinnyt haasteista, jotka ovat tuntuneet aikalaisten silmissä ylitsepääsemättömiltä. Niin me selviämme yhteisistä Eurooppaa laajuisista vaikeuksista samoin kuin omista kotimaamme haasteista.

Suomen asema itsenäisenä valtiona ei ole tullut annettuna. Tuhannet ovat menettäneet henkensä sen puolesta, että me saamme elää itsenäisessä ja vapaassa Suomessa. Historia kertoo meille tuhansia tarinoita siitä, miten suomalaiset miehet ja naiset asettivat isänmaansa edun oman etunsa edelle.  Nuo historian tarinat on tärkeä tuntea, silloin on helpompaa kulkea eteenpäin. Itsenäisen Suomen historia on ihmiselämän mittainen, ei sen pidempi. Ehkä teilläkin jollain on vielä elossa isovanhempia, jotka ovat puolustaneet Suomen itsenäisyyttä sodissa 40-luvulla. Yhä harvemmassa ovat ne isovanhemmat, jotka voivat kertoa muistoja sota-ajasta ja Suomen rakentamisesta. Oma isoisäni palveli isänmaatamme talvisodassa, jatkosodassa ja Lapin sodassa. Taistelu vammautti hänet loppuiäkseen. Hän kuoli pian parikymmentä vuotta sitten. Pian sotaveteraaneja ei enää ole. Siksikin itsenäisyyspäivänä on tärkeää pysähtyä miettimään, mitä itsenäisyys tarkoittaa ja minkälaisia uhrauksia sen eteen ja sen säilyttämiseksi on tehty. Se on erityisen tärkeää maailmassa, jossa yhteisöllisyys jää helposti yksilöllisyyden jalkoihin. Nykyinen Suomi on rakennettu yhdessä ja yhteistyötä tarvitaan edelleen. Miten osaisimme arvostaa menneiden sukupolvien työtä ja kaikkea hyvää, jota ympärillämme on?

Minkälainen maa on satavuotias Suomi? Satavuotias Suomi on valtioiden iässä kuitenkin vielä varsin nuori. Pienen kansakuntamme tarina jatkuu edelleen. Kaikki ei todellakaan ole täydellistä, vaan töitä, opittavaa ja kehitettävää riittää tulevillekin sukupolville. Toivon, että tulevaisuutemme tarinat rakentuvat toisten arvostukselle, suvaitsevaisuudelle, oikeudenmukaisuudelle, innovatiivisuudelle kansainvälisyydelle ja vastuullisuudelle, historiaamme ja kunniakkaita perinteitämme unohtamatta.