Valikko 

Blogi

Hallitus on epäonnistunut demokratian turvaamisessa

Julkaistu 6.3.2021

Kuntavaaleja ollaan siirtämässä. Olen demokratian näkökulmasta tilanteesta järkyttynyt. Vaalien siirtäminen on ennakoinnin ja johtamisen aivan valtava epäonnistuminen. Hallitus on epäonnistunut demokratian turvaamisessa kriisin aikana. Kriisi ei ole yllättävä ja aikaa varautumiselle olisi ollut peräti vuosi. 

Hallituksen sanotaan onnistuneen hyvin koronakriisin hoidossa. Se, että vaaleja joudutaan siirtämään on todella räikeä esimerkki siitä, ettei valtiojohdossa ole ollut kykyä ennakointiin. Tai ainakaan mahdollisia ennakoinnin työkaluja ei ole hyödynnetty-

Mitä, jos kysymyksessä olisi jonkinlainen toinen, vielä vakavampi kriisi? Mitä tämä tilanne kertoo suomalaisesta yhteiskunnasta ja kyvystämme vastata haasteisiin, vaaroihin, kriiseihin? 

Tilanne, jossa vaaleja joudutaan siirtämään on äärimmäinen, mutta vain yksi esimerkki hallituksen kompuroinnista lainvalmistelussa ja tiedonvälityksessä. Epäonnistumiset ovat vakavia ja osoittavat haavoittuvaisuuksia demokratiassamme, parlamentarismissamme ja oikeusvaltiossamme. Siitä on syytä olla huolissaan. 

Edelleen on epäselvää, mitä toimia on ennakkoon tehty tai valmisteltu turvallisten vaalien järjestämiseksi ensi kuussa. Vai onko mitään? 

Globaali pandemia ei ole musta joutsen, vaan jo pitkään mahdolliseksi arvioitu skenaario. Sitä todellisuutta olemme eläneet jo vuoden. Tautitilanteen paneminen ei niinkään ole mikään erityisen epätodennäköinen skenaario, vaan sellaiseen skenaarioon olisi pitänyt kaiken järjen mukaan valmistautua hyvissä ajoin. Siihen hallituksella olisi myös ollut kaikki mahdollisuudet.

Pahentuneen tautitilanteen ei siis voida katsoa olevan vaalien siirron varsinainen syy. Varsinainen syy on siinä, ettei pahentavaa tautitilannetta ole ennakoitu ja ettei vaalien järjestämiseen pandemian keskellä ole varauduttu riittävällä tavalla. 

Demokratian kannalta on tietysti ilmiselvää sekin, että niin terveysturvallisuus kuin jokaisen äänioikeutetun äänestysmahdollisuus on turvattava. Turvallisten vaalien järjestäminen tässä tilanteessa olisi ollut mahdollista. Oletus on ymmärrettävästi ollut, että asianomaiset tekevät kaikkensa sen varmistamiseksi.