Valikko 

Blogi

Eläimiä tulee kohdella aina ilman väkivaltaa

Julkaistu 24.2.2021

Tänään on noussut esille koirien väkivaltainen kohtelu suojelukoiraharrastuksissa. Uutinen on oikeutetusti järkyttänyt. Jokainen eläin, kuten ihminenkin, ansaitsee hyvän kohtelun. Olen jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi heti tänään. Kysymyksessä nostan esille valvonnan tarpeen. Lainvastainen toiminta pitää pystyä estämään.

Yle uutisoi, että suojelukoiraharrastuksen ympärillä järjestetyissä tilaisuuksissa koiriin on kohdistunut väkivaltaa. Siihen on kuulunut esimerkiksi piikki- ja sähköpantojen käyttöä, potkimista, lyömistä ja koiran hihnalla kuristamista. Kyseessä ovat olleet lajin harrastajat. Viranomaiskäytössä olevat koirat eivät olleet uutisoinnin kohteena.

Suomalaiset koiraharrastajat ovat seuranneet ilmiön leviämistä huolestuneina jo pidempään. Koiraharrastus on muuttunut yhä kilpailullisemmaksi ja osasta koiria on tullut harrastusvälineitä. Yhä useammalle koiraharrastus tarjoaa myös mahdollisuuden elinkeinoon erilaisten koiraharrastusten ohjaajina. Tuloksia pyritään saavuttamaan nopeasti ja paikoin se on tarkoittanut kyseenalaisten ja eläinsuojelulain vastaisten keinojen vakiintumista osaksi koiraharrastusta. Tätä ei voi hyväksyä.

Eläinsuojelulaki kieltää eläimiin kohdistuvan väkivallan. Eläintä ei esimerkiksi tietenkään saa potkia eikä kouluttaa siten, että vahingoitetaan sen terveyttä tai hyvinvointia. Lain mukaan piikkipannan käyttö on tarpeettoman kärsimyksen, kivun ja tuskan tuottamista eläimelle.

Koiraharrastajat ovat tehneet eläinten väkivaltaisesta kohtelusta ilmoituksia asianosaisille viranomaisille. Kuitenkin esille tulleissa tapauksissa eläinsuojeluvalvojalla tai valvontaeläinlääkärillä ei ole ollut mahdollisuuksia puuttua tilanteeseen, vaikka ongelman laajuus on ollut tiedossa.

Mikään ei oikeuta koirien huonoon tai väkivaltaiseen kohteluun. Kaikessa eläimiin liittyvässä harrastamisessa tulee ottaa huomioon voimassa olevat lait ja turvata eläinten hyvinvointi. Eläin ei ole väline, vaan eläimillä on oma itseisarvo.