Valikko 

Blogi

Hallitus olisi voinut estää tämänkin kuuttikuoleman

Julkaistu 5.7.2021

Hallituksen päätös olla jatkamatta Saimaan verkkokalastuskieltoa heinäkuulle on maksanut jälleen saimaannorpan kuutin hengen. Metsähallitus kertoi asiasta tänään.

Uutinen on surullinen etenkin siksi, että kuolema olisi ollut vältettävissä. Kuutteja voitaisiin suojella pidentämällä verkkokalastusrajoituksia Saimaalla heinäkuulle. Sen jälkeen kun hallitus ensin oli hautonut asiaa perustamassaan työryhmässä vuoden verran, päätti hallitus lopulta olla pidentämättä verkkokalastuskieltoa. Heinäkuuta ei ehtinyt kulua kuin kaksi päivää, kun ensimmäinen kuuttikuolema tuli ilmi verkkokalastuskiellon päättymisen jälkeen.

Hallituspuolueet ovat siis laiminlyöneet saimaannorpan suojelutyön keinovalikoiman käyttöönoton. Tehtävänämme olisi suojella ainoaa kotoperäistä nisäkästämme, jonka säilyttämisestä maailmassa meillä on erityinen vastuu. Hallituksen tulisi pyörtää aiempi päätöksensä ja jatkaa Saimaan verkkokalastuskieltoa heinäkuulle.

Valitettavasti nyt ilmoitettu kuuttikuolema on surullinen mutta myös odotettu. Verkkokalastus ei ole norpille turvallinen, vaikka verkko olisi ankkuroituna. Se nähtiin myös tässä tapauksessa. Maa- ja metsätalousministeriön tulisikin välittömästi korjata edes harhaanjohtava ohjeistus.

Kokoomus on jo aiemmin vaatinut tarkentamaan norppa-asetusta. Nyt ilmi tullut kuolemantapaus alleviivaa uuden asetuksen ongelmallisuutta. Kokoomus on ollut aiheessa aktiivinen koko kauden ja puolue kannattaa laajempia verkkokalastusrajoituksia Saimalla kuuttien suojelemiseksi.

Toimenpidealoitteeni aiheesta vuodelta 2019 täällä.