Valikko 

Blogi

Hallituksen yritystukileikkauspuheet sulivat

Julkaistu 19.9.2019

Hallitus on esitellyt budjettinsa ja harmittelen, ettei hallituksen budjettiriihessä löytynyt valmiutta merkittäviin yritystukien karsintaan. Hallitus ei esimerkiksi poista turpeen veroetua, vaikka se olisi ollut erinomainen esimerkki ilmastolle ja ympäristölle haitallisesta yritystuesta, jollaisten leikkaamista nykyisten hallituspuolueiden riveistä on vaadittu.
Sen sijaan hallitus on nostamassa parafiinisen dieselöljyn verotusta 120 miljoonalla eurolla tämän hallituskauden aikana. Mielestäni hallituksen tulisi säilyttää sataprosenttisesti uusiutuvan parafiinisen dieselin laatukannustimet. Muuten vaarana on, että hallituksen muutokset rankaisevat ilmastoystävällisempää liikkumista.

Puhtaampien biopolttoaineiden osuutta pitäisi pyrkiä lisäämään tieliikenteessä. Valtiovarainministeriöstä todettiin, että verotuki poistuu myös uusiutuvalta dieseliltä, vaikka hallitus puhui vielä eilen fossiilisen dieselin veroedun leikkaamisesta. Tavoite hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä on vieläkin epätodennäköisempi, jos hallitus peruuttaa ympäristöystävällisistä ratkaisuista saastuttavampiin vaihtoehtoihin.

Enemmistö hallituspuolueista kannatti vielä ennen vaaleja turpeen polton alasajoa sekä yritystukien mittavaa karsimista. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen totesi ennen budjettiriihtä, että hallitus haluaa fossiilienergian tukemisesta eroon. Tutkijat ja asiantuntijat ovatkin odottaneet hallitukselta konkreettisia keinoja hallitusohjelman tavoitteiden tueksi.

Polttoturpeen pitäisi maksaa vähintään samaa päästöveroa kuin muutkin saastuttavat lämmityspolttoaineet. 120 miljoonan leikkaus yritystukiin on laiha lohtu siihen nähden, että vielä hallitusneuvotteluihin suunnatessaan esimerkiksi Vihreät sanoivat karsivansa yritystukia vähintään miljardin euron edestä. Nyt hallituspuolueiden tulisi päästä ilmastopuheista myös tekojen pariin.

Kokoomus on esittänyt, että hallitus korvaisi kaavailemansa bensan ja dieselin veronkorotukset polttoturpeen veroedun poistolla. Turpeenpolton päästöt vastaavat koko Suomen henkilöautoliikenteen päästöjä. Turpeen polton ja turvetuotantoalueiden päästöt muodostivat vuoden 2017 laskujen mukaan yli 13 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä. Valtiovarainministeriön mukaan turpeen verotuki oli tänä vuonna suuruudeltaan 189 miljoonaa euroa.