Valikko 

Blogi

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous Strasbourgissa

Julkaistu 1.7.2024

Osallistuin kesäkuun lopulla Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen PACE:n (Parliamentary Assembly of the Council of Europe) täysistuntoon Strasbourgissa. Minulla on kunnia toimia Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtajana. Yleisistunnon lisäksi Euroopan neuvostossa tehdään työtä komiteoissa, hieman vastaavasti kuin Eduskunnassa työskennellään valiokunnissa. Komitea, jossa olen jäsenenä, on nimeltään Committee on Legal Affairs and Human Rights. Sen tavoitteena on edistää oikeusvaltioperiaatetta sekä puolustaa ihmisoikeuksia. Komiteaa voidaan pitää toimintojensa perusteella yleiskokouksen oikeudellisena neuvonantajana.

Heti ensimmäisessä kokouksessani oli useita keskeisiä päätöksiä, sillä äänestimme mm. Euroopan neuvoston pääsihteeristä, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomareista (mukaanlukien Suomen tuomari) sekä Euroopan neuvoston EPP-ryhmän puheenjohtajasta. Istunnon pääteemoina olivat Ukraina sekä Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamat seuraukset. Käsittelimme myös mm. naisihmisoikeuspuolustajien suojelua ja eurooppamielisten georgialaisten tukemista, joista pidin itsekin puheenvuorot.

Kokouksen ohjelmaan sisältyi myös verkostoitumista ja muita tilaisuuksia, kuten Euroopan neuvoston väistyvän pääsihteerin jäähyväisvastaanotto ja lounas Suomen suurlähettilään kanssa. Lisäksi minulla oli Suomen valtuuskunnan puolesta kunnia isännöidä illallistilaisuutta pohjoismaiden delegaatioille sekä suurlähettiläille. 

Lisäksi pidin puheenvuoron strategista ennakointia koskevassa sivutapahtumassa, jonka aiheena oli Enhancing the Resilience of Human Rights through Strategic Foresight. Suomella on pitkät perinteet strategisesta ennakoinnista, ja toinkin puheessani esille tulevaisuudentutkimukseen liittyviä instituutioitamme ja käytäntöjämme. Minulle tuttu ja tärkeä teema. Muina puhujina tilaisuudessa olivat suurlähettiläs Sini Paukkunen-Mykkänen, Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Michael O’Flaherty, Euroopan neuvoston apulaispääsihteeri Bjørn Berge, Ihmisoikeuskeskuksen asiantuntija Lauri Sivonen sekä Diakonissalaitoksen asiantuntija Maiju Lehto. 

Sivutapahtumassa otetussa kuvassa kanssani ovat asiantuntija Maiju Lehto Diakonissalaitokselta​ sekä suurlähettiläs Sini Paukkunen-Mykkänen. Kuva: Eduskunta.

Puheenvuorojani koskevat tiedotteet löytyvät seuraavien linkkien kautta:

Sirén: On tärkeä tunnistaa, mikä voi uhata ihmisoikeuksia

Sirén: Eurooppamieliset georgialaiset tarvitsevat tukea

Mikkonen ja Sirén vaativat Euroopan neuvostossa tukea ihmisoikeuksia puolustaville naisille