Valikko 

Blogi

Eduskunnan Feministiryhmä: Tasa-arvo-ohjelma riittämätön

Julkaistu 23.5.2016

KANNANOTTO 23.5.2016
JULKAISUVAPAA HETI

Eduskunnan Feministiryhmä: Tasa-arvo-ohjelma riittämätön

Eduskunnan Feministiryhmän mielestä hallituksen hiljattain julkaisema tasa-arvo-ohjelma vuosille 2016-2019 sisältää hyviä ajatuksia, mutta on kokonaisuudessaan riittämätön ilman perhepoliittisia uudistuksia. Ryhmän mielestä tasa-arvo-ohjelma olisi kaivannut lisää konkretiaa ja kunnianhimoa erityisesti rakenteiden muuttamiseksi tasa-arvoisempaan suuntaan. Ryhmä korostaa, että tasa-arvon vahvistuminen edellyttää nimenomaan sitä, että sen eteen tehdään jatkuvasti töitä suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti.

Feministiryhmä on sitä mieltä, että ohjelma sisältää pieniä hyviä asioita, kuten perhevapaista aiheutuvien kustannuksien tasaamisen 2500 euron kertakorvauksena äidin työnantajalle, muttei kuitenkaan juuri mitään rakenteita muuttavaa. Helmikuussa perustetun Eduskunnan Feministiryhmän ensimmäisen toimintavuoden painopisteenä on tasa-arvon edistäminen työmarkkinoilla. Ryhmä korostaa, että sukupuolten välistä tasa-arvoa ajatellen suurimmat epäkohdat Suomessa liittyvät työelämään ja vanhemmuuden kustannuksen jakautumiseen.

Ryhmä haluaa muistuttaa, että hallituksen strategisen tavoitteen 72% työllisyyden saavuttamiseksi nämä vanhempainvapaan ja kotihoidontuen uudistukset olisivat välttämätön ja tarpeellinen väliaskel. Feministiryhmän mielestä naisten työllisyystavoitteen saavuttamiseksi olisi ollut välttämätöntä sisällyttää isien ja äitien perhevapaiden, ja niiden kustannusten, tasaisempi jako mukaan tasa-arvo-ohjelmaan. Ryhmä kokee, ettei tasa-arvo-ohjelma tarjoa riittävästi ratkaisuja tähän kokonaisuuteen ja peräänkuuluttaakin ryhmän jäsenten allekirjoittamassa kannanotossa uskaliaampaa ja avoimempaa keskustelua vanhempainvapaiden eri muodoista ja mahdollisuuksista.

Lisätietoja:
Saara-Sofia Sirén
Feministiryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja (kok)
050 5132051

Anders Adlercreutz
Feministiryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja (rkp)
044 9810191

Tytti Tuppurainen
Feministiryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja (sdp)
0400 840 594

Helsingissä 23.5.2016

Saara-Sofia Sirén/kok
Anders Adlercreutz/rkp
Tytti Tuppurainen/sdp
Eva Biaudet/rkp
Li Andersson/vas
Touko Aalto/vihr
Jani Toivola/vihr
Kari Kulmala/ps
Heli Järvinen/vihr
Satu Hassi/vihr
Jyrki Kasvi/vihr
Sanna Marin/sdp
Tarja Filatov/sdp
Johanna Karimäki/vihr
Outi Alanko-Kahiluoto/vihr
Krista Mikkonen/vihr
Kai Mykkänen/kok
Emma Kari/vihr
Ozan Yanar/vihr
Sari Multala/kok
Jutta Wirén/kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin eduskunta-avustaja
Minna Kelhä/ Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän eduskuntasihteeri
Riikka Korpinummi/ Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän ryhmäavustaja