Valikko 

Blogi

Bidenin Euroopan matka viitoittaa yhdysvaltojen ulkopolitiikan suuntaa

Julkaistu 17.6.2021

Yhdysvaltojen presidentti Bidenin Euroopan matka päättyi eilen Venäjän presidentti Putinin tapaamiseen. Maiden välisiä suhteita on luonnehdittu kireimmiksi vuosikymmeniin. Bidenin matkan päättävä Putin-tapaaminen poikkeaakin selkeästi muista tapaamisista, jotka on järjestetty Yhdysvaltojen kumppanien kanssa. Tapaamisen ilmapiiriä ja antia on seurattu tarkasti ympäri maailman.

Bidenin edeltäjän Trumpin ja Putinin tapaaminen Suomessa muistetaan hämmentävästä lopputuloksesta. Venäjän oli epäilty vaikuttaneen Yhdysvaltojen vaalitulokseen ja Yhdysvaltojen oma tiedustelu julkaisi asiaa koskevat tiedot ennen presidenttien tapaamista. Tapaamisen jälkeen Trump totesi luottavansa Putinin sanaan asiassa, mikä aiheutti kummeksuntaa ja jopa häpeäksi kuvailtuja tunteita amerikkalaisissa.

Bidenin päätös tavata Putin osoittaa Yhdysvaltojen ulkopoliittisen linjan suuntaa. Samalla kun tapaaminen antaa Venäjälle mahdollisuuden pönkittää omaa asemaansa, osoittaa se, että Biden haluaa edistää yhteistyötä eristämisen sijaan.

Trumpin aikana USA käpristyi sisäänpäin ja käänsi selkänsä monelle kansainväliselle yhteistyölle. Siinä missä Trump väläytteli mahdollisuutta sille, että Yhdysvallat jättää sotilasliitto NATOn, olivat Bidenin maanantaiset ulostulot päinvastaisia. Biden korosti NATOn ja transatlanttisten suhteiden tärkeyttä ja osoitti samalla, että Yhdysvallat on jälleen halukas etsimään aktiivisesti liittolaisia ja osallistumaan kansainvälisille areenoille.

Toivoa sopii, että Yhdysvaltojen paluu kansainvälisiin pöytiin vahvistaa länsimaisten arvojen, kuten ihmisoikeuksien merkitystä. On myös Euroopan etu, että monenkeskinen yhteistyö tiivistyisi ja valtiot pyrkisivät yhdessä ratkaisemaan aikamme suuria globaaleja haasteita. Näin koronan jälkeisessä ajassa talouteen ja kehitykseen liittyvät ongelmat koskevat lähes kaikkia. Tarvitaan aikaisempaa voimakkaammin yhteistyötä ja yhteisten tavoitteiden asettamista, sitoutumista ja aitoa halua vaikuttaa.