Valikko 

Blogi

Avustajan ajatuksia

Julkaistu 20.6.2016

Hei! Olen turkulainen Jutta Wirén ja työskennellyt eduskunnassa kansanedustajan avustajana Saara-Sofialla nyt kahteen otteeseen. Tänään on viimeinen työpäiväni ja sen kunniaksi kirjoitin muutaman ajatuksen eduskunnasta, avustajan työstä ja Saara-Sofiasta.

Ennen eduskuntaa olin aiemmin työskennellyt useamman vuoden Varsinais-Suomen Kokoomuksen piiritoimistolla, opiskellut vuosia valtio-oppia Turun yliopistolla sekä ollut muun muassa mukana Turun kunnallispolitiikassa. Politiikan kenttä oli tuttua ja rakkaasta harrastuksesta ja kiinnostuksen kohteesta oli tullut työ. Olin kovin otettu ja hyvin innostunut kun minulle tarjottiin mahdollisuutta lähteä työskentelemään eduskuntaan.

Avustajan työnkuvaani on kuulunut niin poliittista valmistelua, kirjoittamista ja tiedottamista kuin tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämisiä sekä erilaisten juoksevien asioiden hoitamista ja edustajan kalenterin ylläpitoa sekä verkkosivujen päivittämistä. Työpäivät ovat olleet monipuolisia ja vaihtelevia, eikä kahta samanlaista päivää ole ollut.

Vuosi sitten työympäristö ja tunnelma olivat hyvin erilaisia kuin nyt kuluneena keväänä. Vaalien jälkeen kaikki oli kaikille vähän uutta ja toimintamallit ja työskentelykäytännöt hakivat muotoaan. Eduskunta kokoontui remontin vuoksi väistötiloissa, joten konkareillekin oli uutta totuteltavaa. Tunnelma oli jopa jännittynyt ja odottava. Viime keväänä sain seurata hyvinkin läheltä hallituksen muodostamisprosessia ja hallitusneuvotteluiden etenemistä. Myös hallitusohjelman sisältö oli keskeisessä roolissa viime kevään työnteossa. Oli hienoa, että Saara-Sofia oli tuolloin hallitusohjelmatyössä mukana Biotalous ja puhtaat ratkaisut-taustaryhmässä, jonka osalta hallitusohjelman tavoitteeksi nostettiin muun muassa Itämeren hyvä ekologinen tila. Hallitusohjelman mukaisesti Itämeren tilaa parannetaan erityisesti panostamalla kiertotalouteen. Niin Itämeri-asiat kuin kiertotalouskokonaisuus, ovatkin molemmat olleet Saaralle läheisiä asioita, joiden parissa olemme tehneet molempina vuosina paljon töitä.

Tänä keväänä kaikki oli asettunut omiin uomiinsa ja olikin helppo hypätä suoraan pyöriviin rattaisiin. Kuin olisi kotiin palannut. Tänä keväänä työskentelimme Itämeri ja kiertotalous-teemojen lisäksi muun muassa kestävän kehityksen parissa. Saara-Sofia osallistui aiheen tiimoilta useampaan tilaisuuteen, keskusteluun ja paneeliin sekä kirjoitti aiheeseen liittyen useita blogitekstejä.

Uutena kokonaisuutena työnkuvaani tuli helmikuussa perustetun Eduskunnan Feministiryhmään liittyvät työtehtävät. Saara-Sofia toimii Feministiryhmän puheenjohtajana ja ryhmään kuuluu liki 50 jäsentä, niin kansanedustajia ja avustajia kuin virkamiehiä yli puoluerajojen. Feministiryhmä järjesti kevään aikana kaksi tilaisuutta liittyen työelämän tasa-arvoon ja erilaisiin perhevapaisiin. Oli ilo olla organisoimassa näitä tilaisuuksia. Feministiryhmä on saanut hyvin innostavan ja positiivisen vastaanoton, ja sen tiimoilta Saara-Sofia on kevään mittaan antanut lukuisia haastatteluja sekä vieraillut puhumassa tasa-arvosta televisiossa ja erilaisissa tilaisuuksissa aina Madridissa saakka.

Perinteisen eduskuntatyön lisäksi tänä keväänä agendalla oli myös neljän kansanedustajan hiljattain julkaisema Paluu tulevaisuuteen-pamfletti. Saara-Sofian lisäksi pamfletin kirjoittamiseen osallistuivat kokoomuksen kansanedustajat Juhana Vartiainen, Kai Mykkänen ja Harri Jaskari. Oli äärimmäisen inspiroivaa ja ajatusmaailmaa avartavaa sparrata Saara-Sofian kanssa kokoomuksen tulevaisuuden suunnasta ja pohtia sivistyspolitiikan linjoja. Pamfletti oli kova puristus kaiken muun työhön ohella, mutta lopputulos on täyttä timanttia. Ihailen sitä, kuinka laaja-alaisesti, monipuolisesti ja analyyttisesti Saara-Sofia visioi kirjassa. Kannattaa siis ehdottomasti tutustua pamflettiin jos et ole sitä vielä tehnyt!

Viimeisiä viikkojani eduskunnassa leimasi luonnollisesti Kokoomuksen puoluekokous ja puheenjohtajaskaba. Saara-Sofia veti ansiokkaasti Petteri Orpon kampanjaa Varsinais-Suomessa. Oli ilo olla mukana tässäkin projektissa ja nähdä se kovalla työllä saavutettu konkreettinen palkinto.

Koin eduskunnan työympäristönä inspiroivaksi ja motivoivaksi. Muiden kokoomusavustajien kanssa muodostui heti hyvä, kannustava ja tiivis ilmapiiri ja yhteishenki. Kollegat vuorotellen auttoivat ja tsemppasivat toisiaan. Päivät ovat vaihtelevia ja hyvin erilaisia. Monipuolisempaa työpaikkaa saa hakea.

Saara-Sofian kanssa työskentely on ollut tiimityötä. Koen, että ajatusmaailmamme ja arvomme kohtaavat hyvin. Turkulaisina tunnemme ja tiedostamme molemmat myös oman maakuntamme ja kotikaupunkimme haasteet ja kehittämistarpeet. Ehkä siksi yhteistyö on ollut niin helppoa ja mutkatonta.

Pomona Saara-Sofia on erinomainen. Inspiroiva ja innostava. Saara-Sofia kuuntelee ja luottaa avustajaansa, antaa avustajan ajatuksille ja mielipiteille vahvaa painoarvoa. Ehkä juuri tämän vuoksi viihdyin eduskunnassa niin kovin hyvin. Vaikka päivät olivat välillä pitkiä, aikataulut hektisiä ja työtehtävät haastavia niin aina lopussa odotti kiitos. Saara muisti aina kiittää ja antaa palautetta. Toki Saara-Sofia sanoi myös suoraan, jos jokin asia ei mennyt aivan nappiin. Se, jos mikä on tärkeää, jotta voin kehittyä työntekijänä ja kehittää omaa osaamistani.

Saara-Sofia on vilpittömästi kiinnostunut ajamistaan asioista, hän ottaa selvää ja perehtyy. Hänen poliittinen profiilinsa on sellainen, mitä ei vain Kokoomus, vaan koko Suomi tarvitsee. Saara-Sofia ei pelkästään puhu ja visioi, hän myös tekee. Ihailen kovasti Saara-Sofian määrätietoisuutta, energiaa ja positiivista elämänasennetta. Saara-Sofia jaksaa hymyillä kaikkein vaikeimmallakin hetkellä. Välillä ajattelin, että Saara-Sofialla täytyy olla enemmän tunteja vuorokausissaan kuin muilla ihmisillä. Niin aikaansaava hän on.

Olen äärimmäisen kiitollinen Saara-Sofialle mahdollisuudesta toimia avustajana eduskunnassa kahteen otteeseen. Olen oppinut loputtomasti uutta. Uskon, että kykenen hahmottamaan poliittisia prosesseja, ennakoimaan asioita ja mikä tärkeintä uskon myös omiin kykyihin ja taitoihini.

Saara-Sofia on inspiroiva. Olisipa Saara-Sofian kaltaisia ihmisiä enemmän. Toivon ja uskon, että yhteistyömme paremman, oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman eteen jatkuu vielä. Kiitos Saara-Sofia ja kaikkea hyvää!

 

image