Valikko 

Blogi

Arvot edellä, faktat mukana – keskustelua turvapaikoista

Julkaistu 4.4.2017

 

Olen seurannut sydän syrjällään uutisointia ja keskustelua turvapaikanhakijoiden palautuslennoista. Tilanne tuntuu ristiriitaiselta.

Palautukset perustuvat kansainvälisiin sopimuksiin ja sisäministeriön mukaan koskevat vain sellaisia turvapaikanhakijoita, joiden kohdalla turvapaikan edellytykset eivät täyty. Silti tuntuu tottakai kylmäävältä käännyttää ihmisiä pois vasten heidän omaa tahtoaan. Pystyn hyvin ymmärtämään ahdistuksen, jonka lennolla olleet ihmiset ovat tilanteessa kohdanneet.

Aiheesta tekee vaikean myös se, että yksityiskohtaista tietoa ei ole saatavilla. Viime yönä tehtyihin palautuksiin liittyen on jo levinnyt paljon paikkaansa pitämätöntä tietoa. Poliisin mukaan kaikki Kabuliin viime yönä palautetut afganistanilaiset ovat täysi-ikäisiä. Sosiaalisessa mediassa laajasti levinneiden huhujen mukaan lennolla olisi ollut lapsia ja esimerkiksi viimeisillään raskaana oleva nainen, mutta onneksi nämä huhut eivät siis pidä paikkaansa.

Väärien tietojen levittäminen ei palvele ketään. Päin vastoin, juuri vahvoja tunteita herättävissä aiheissa on entistä tärkeämpää varmistua tietojen oikeellisuudesta. Päätösten tulee pohjautua paitsi arvoihin, myös asiantuntemukseen ja faktoihin. Tämä koskee tietysti sekä lain valmistelua, että toimeenpanoa, samoin kuin päätöksiin liittyvää viestintää.

Suomea sitoo laki ja kansainväliset sopimukset. Meidän on kunnioitettava ihmisoikeuksia. Hädänalaisia tulee auttaa ja suojelua tarvitsevia suojella. Nämä ovat selkeä lähtökohta monimutkaisissakin asioissa.

Turvapaikkaprosessin on oltava luottamuksen arvoinen. On huolehdittava siitä, että turvapaikkapäätös tehdään jokaisen hakijan kohdalla asianmukaisesti ja lakia noudattaen. Turvapaikkahakemusten käsittelyyn on oltava riittävästi resursseja ja turvallisuustilannetta palautusmaissa on arvioitava tiiviisti.

Päätöksentekoon tarvitaan lisää inhimillisyyttä. Tämä käymämme keskustelu ja ne yksittäisetkin esimerkit ovat siksi tärkeitä. Että muistaisimme sen, miten lopulta laki koskettaa ihmistä. Arvot ohjaavat siihen, millaisen linjan valitsemme.